”Cea mai mare parte” a musulmanilor internaţi în lagăre de reeducare în Xinjiang, în nord-vestul Chinei, au fost eliberaţi şi au găsit locuri de muncă, a dat asigurări marţi un oficial regional de rang înalt, însă fără să furnizeze cifre în acest sens, relatează AFP.
Experţi şi organizaţii de apărarea drepturilor omului acuză Beijingul că a internat până la un milion de musulmani, în principal de etnie uigură, în această regiune, care s-a confruntat în trecut cu atentate atribuite unor separatişti sau islamişti.
#NoRightsNoGames2022:
— #NoRightsNoGames2022 (@NoRightsNoGames) July 24, 2019
As long as millions of Uyghurs are detained in camps & millions more are forced to renounce their ethnic identity, China is not fit to host @Olympics in @Beijing2022.
1 year from @Tokyo2020, tell the IOC to make this clear @Change: https://t.co/BmMwDZGv4S pic.twitter.com/0Ez2kr9VUz
Beijingul dezminte acest număr şi afirmă că lagărele sunt centre de formare profesională menite să lupte împotriva radicalizării.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Întrebat într-o conferinţă de presă despre acest subiect, vicepreşedintele regiunii, Alken Tuniaz, un uigur, a dat asigurări că ”cea mai mare parte a persoanelor care au primit o formare s-au întors deja” acasă.
”Cea mai mare parte şi-a încheiat studiile şi a obţinut un loc de muncă”, a declarat el, felicitându-se de ”eficienţa” centrelor.
Preşedintele regiunii Shohrat Zakir, tot un uigur, a precizat la rândul său că centrele învaţă trei lucruri - dreptul, chineza şi ”adevăratul sens al religiei”.
Foşti deţinuţi au declarat că au fost internaţi din motove ca portul vălului sau unei bărbi prea lungi.
Un om de afaceri kazah, care a petrecut aproape două luni într-un lagăr, a declarat pentru AFP că aceste stabilimente au ca unic scop eradicarea credinţei religioase a celor internaţi. Aceştia sunt obligaţi să mănânce carne de porc şi să cânte în fiecare dimineaţa cântece patriotice, a spus el.
Cei doi conducători regionali şi-au exprimat satisfacţia faţă de progresele economice din Xinjiang în regimul comunist.
Însă aceste progrese au fost realizate prin subvenţii colosale.
Potrivit lui Zakir, Guvernul central a transferat nu mai puţin de 1.610 miliarde de yuani (210 miliarde de euro) regiunii, în perioada 2012-2018. Anul trecut, Beijingul a acoperit 60% din cheltuielile Guvernului regional.
”China etaează o reuşită economică, pentru a ascunde discriminarea, asimilarea şi persecuţiile extreme la care sunt supuşi uigurii”, a acuzat într-un comunicat Dilxat Raxit, un purtător de cuvânt al Congresului Mondial Uigur, o organizaţie cu sediul în Germania.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...