A fost nevoie de peste patru ani, iar apoi 67 de zile în instanţă, dar Gisèle Pelicot se simte „uşurată şi liniştită” de decizia judecătorilor de a-i condamna pe toţi bărbaţii acuzaţi că au violat-o sau au agresat-o sexual în timp ce era drogată şi inconştientă, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După o declaraţie finală potrivit căreia „a respectat” sentinţele pronunţate la Avignon, avocaţii ei au spus că acum este „absolut epuizată” şi bucuroasă că procesul maraton s-a încheiat.

„Este uşurată, cu adevărat uşurată, că toţi inculpaţii au fost condamnaţi pentru ceea ce i-au făcut şi a fost uşurată că a reuşit să ajungă la sfârşitul acestui proces foarte lung şi dureros”, a declarat avocatul său Stéphane Babonneau pentru Observer.

„La început ne-a spus - dacă rezist două săptămâni, va fi bine - , dar a rămas până la sfârşit”, a spus el.

„Cu toate acestea, a fost o luptă pentru ea în fiecare zi şi de multe ori a simţit că vrea să plece. Aş spune că este împăcată cu faptul că verdictele recunosc că ea a fost victima tuturor celor acuzaţi”, a adăugat el.

Babonneau, care a fost cufundat în acest caz sumbru de când l-a preluat în 2022, a adăugat: „Din punctul de vedere al lui Gisèle Pelicot, nu există nicio sentinţă care să-i dea înapoi ceea ce a pierdut. Ea nu se va simţi niciodată consolată sau compensată cumva de faptul că 50 de familii au fost destrămate de Crăciun. Nu poate exista nicio satisfacţie pentru ea în asta. Tot ce şi-a dorit Gisèle Pelicot a fost ca inculpaţii să fie condamnaţi pentru ceea ce i-au făcut. În ceea ce priveşte sentinţele personale, ea respectă decizia instanţei şi nu găseşte nicio consolare în ele.”

Procesul de 15 săptămâni s-a încheiat joi, când fostul soţ al lui Pelicot, Dominique, în vârstă de 72 de ani, a primit pedeapsa maximă de 20 de ani pentru că a drogat-o, a violat-o şi a invitat cel puţin 50 şi posibil peste 80 de străini în casa lor din oraşul provensal Mazan pentru a o viola.

Instanţa i-a găsit pe toţi cei 50 de coinculpaţi vinovaţi de infracţiuni sexuale - 47 de viol, doi de tentativă de viol şi doi de agresiune sexuală - şi i-a condamnat la pedepse cuprinse între 3 şi 15 ani.

Gisèle Pelicot, care a împlinit 72 de ani în timpul procesului, consideră că ar fi putut fi violată de peste 200 de ori între 2011 şi 2020.

Avocatul Antoine Camus, care a reprezentat-o pe ea, precum şi pe copiii cuplului, David, Caroline şi Florian, a declarat că sentinţele, deşi mai mici decât cele solicitate de procurorul general, au fost „inteligente” şi că cei cinci judecători au pronunţat hotărâri personalizate pentru fiecare caz.

„Ceea ce a fost important pentru Gisèle Pelicot a fost că toţi acuzaţii au fost condamnaţi; că toţi au fost judecaţi responsabili pentru ceea ce i-au făcut şi că ea nu a fost o victimă degeaba. Pentru asta, Gisèle este uşurată”, a spus Camus.

Sâmbătă, instanţa a publicat „motivaţiile”, sau explicaţiile, pentru fiecare verdict şi sentinţă. Cei condamnaţi au acum la dispoziţie 10 zile pentru a face apel, ceea ce ar putea duce la un nou proces desfăşurat cu juriu, spre deosebire de magistraţii profesionişti care au judecat cazul de la Avignon.

Babonneau a declarat că Gisèle Pelicot era pregătită să participe la orice proces.

„Ne-a spus că va fi acolo”, a spus el. „Poate nu în fiecare zi, dar a spus că va merge”.

Agnès Fichot, o avocată implicată în procesul istoric de viol din Aix-en-Provence din 1978, care a dus la o schimbare a legislaţiei franceze, a lăudat instanţa din Avignon pentru că a adăugat „sancţiuni sociale legale” la sentinţele lor, obligându-i pe cei condamnaţi să urmeze un tratament medical timp de mai mulţi ani.

„Sunt convinsă că închisoarea nu este locul potrivit pentru a-i face pe perverşi conştienţi de perversitatea lor şi cu atât mai puţin pentru a-i readuce pe calea unei vieţi sexuale [normale]”, a declarat ea. „Dimpotrivă, există un risc major ca ea să o hrănească şi să o cultive”.

Avocata Isabelle Steyer a declarat că vor trece luni până când se aşteaptă să vadă dacă problemele ridicate în procesul Pelicot au adus vreo schimbare, în special în atitudinea bărbaţilor.

„Pledez într-un caz de viol în fiecare săptămână şi nu am văzut până acum nicio schimbare în cultura violului”, a declarat ea pentru postul de televiziune BFMTV.

Gisèle Pelicot îşi va petrece acum Crăciunul alături de familie şi prieteni, înainte de a decide dacă va deveni mai activă în campania pentru un tratament mai bun al victimelor violurilor, pe care cazul său a impulsionat-o. În faţa instanţei, ea a declarat că doreşte ca toate femeile care au suferit agresiuni sexuale să se uite la calvarul ei şi să ştie că „nu sunt singure”.

Luând decizia neobişnuită de a permite accesul presei şi al publicului la proces, Gisèle Pelicot a devenit un simbol pentru femeile de pretutindeni, oferind feminismului un nou slogan: „Ruşinea trebuie să schimbe tabăra”.

„În acest moment, ea este epuizată şi doreşte să se odihnească şi să aibă un pic de anonimat pentru câteva săptămâni”, a spus Camus. „După aceea, ea va reflecta la ceea ce vrea să facă, dar sunt sigur că nu îşi va petrece zilele făcând dulceaţă. Lupta pe care a dus-o atât de bine a dat un sens la ceea ce a suferit. Acum se va gândi la modul în care povestea ei personală ar putea fi mai utilă”.

Babonneau a adăugat: „A fost invitată peste tot în lume şi are nevoie de timp şi de distanţă pentru a se gândi dacă să facă asta sau să se întoarcă la un anonimat relativ şi să spună «Mi-am făcut treaba». Bineînţeles, anonimatul complet este ceva ce nu va mai avea niciodată înapoi. Cred că va face ceva intermediar. Nu va dispărea complet'”.

„Eram îngrijoraţi pentru ce va fi după proces, dar ea a spus: 'Am supravieţuit zilei de 2 noiembrie 2020, pot supravieţui oricărui lucru acum'”, a declarat Babonneau, referindu-se la data la care Gisèle Pelicot a aflat că soţul ei, arestat pentru că a filmat pe sub fustele femeilor ntr-un supermarket, a abuzat-o şi a invitat străini să facă acelaşi lucru.

„Ea are o atitudine foarte pozitivă şi aşa a făcut faţă la ceea ce i s-a întâmplat. Chiar şi în punctul cel mai de jos, ne-a spus: „Am privit spre viitor, altfel simţeam că voi fi înghiţită de un loc întunecat şi nu voi putea trăi niciodată”.”

 „Am avut privilegiul de a fi cu ea în fiecare zi, simt că o cunosc şi am încredere în ea. Ea este orientată spre viitor şi se gândeşte că acesta va fi mai bun şi plin de lucruri pozitive. Ceea ce face ea este o moştenire pentru viitor şi speră că îi va inspira şi pe alţii.Ea nu vrea să fie văzută ca o icoană sau ca o persoană extraordinară”, a adăugat avocatul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.