Rusia l-a eliberat marţi pe Marc Fogel, un profesor american şi fost angajat al Ambasadei SUA la Moscova, care ispăşea o pedeapsă de 14 ani pentru contrabandă cu droguri după ce a fost prins în 2021 în posesia unei cantităţi mici de marijuana. Departamentul de Stat îl desemnase la sfârşitul anului trecut „deţinut pe nedrept” de Rusia, ceea ce a permis Washingtonului să încerce să negocieze eliberarea sa. Donald Trump a anunţat că miercuri va urma eliberarea unui alt cetăţean american, fără să alte detalii. Nu este clar dacă el va fi eliberat tot de Rusia sau de altă ţară. Cel puţin alţi 10 americani rămân după gratii în Rusia, precizează Reuters, care prezintă cele mai cunoscute cazuri.
STEPHEN JAMES HUBBARD
Hubbard, care împlineşte joi 73 de ani, a fost condamnat la şase ani şi 10 luni de închisoare în octombrie, după ce a fost condamnat de un tribunal din Moscova, într-un proces cu uşile închise, pentru că a servit ca mercenar pentru Ucraina. Presa de stat rusă a declarat că acesta a pledat vinovat.
Profesor de engleză care a locuit anterior în Japonia şi Cipru, Hubbard locuia în oraşul ucrainean Izium şi a fost arestat după ce forţele ruse au preluat controlul asupra oraşului în 2022.
Rudele sale au respins afirmaţiile potrivit cărora Hubbard ar fi servit pentru Ucraina, dată fiind vârsta sa înaintată.
El a fost desemnat în ianuarie ca fiind deţinut pe nedrept.
KSENIA KARELINA
Având dublă cetăţenie, rusă şi americană, Karelina a fost condamnată la 12 ani de închisoare în august anul trecut, după ce un tribunal rus a găsit-o vinovată de trădare pentru că a donat puţin peste 50 de dolari unei organizaţii caritabile din New York care sprijină Ucraina. Statele Unite susţin că ea este deţinută pe nedrept.
Angajată la un spa din Los Angeles, ea a fost arestată în februarie 2024, în timp ce îşi vizita familia în Ekaterinburg. După ce a descoperit donaţia caritabilă pe telefonul ei, serviciul de securitate FSB a acuzat-o că strânge fonduri în beneficiul armatei ucrainene.
Avocatul acesteia a declarat că a pledat vinovată în speranţa de a obţine o pedeapsă mai uşoară şi că va depune eforturi pentru a asigura eliberarea sa în cadrul unui viitor schimb de deţinuţi.
ROBERT GILMAN
Gilman a primit o sentinţă de şapte ani şi o lună în octombrie anul trecut. Fost puşcaş marin, el a fost găsit vinovat de un tribunal rus pentru agresarea unui agent de penitenciar şi a unui anchetator de stat într-o colonie penală din Voronej, la sud de capitala rusă.
Gilman se afla deja în închisoare la momentul infracţiunii, executând o pedeapsă de 3 ani şi jumătate pentru atacarea unui agent de poliţie în timp ce era în stare de ebrietate, acuzaţie pentru care a fost condamnat în octombrie 2022.
GORDON BLACK
Sergent de stat major american în serviciu activ cu baza în Coreea de Sud, Black a fost reţinut în luna mai a anului trecut în Extremul Orient rus, fiind suspectat că a furat bani de la iubita sa rusoaică.
În iunie, un tribunal l-a găsit pe Black vinovat de furtul a 10 000 de ruble (104 $) de la femeie şi de ameninţarea cu moartea a acesteia, condamnându-l la trei ani şi nouă luni de închisoare. El a pierdut ulterior o audiere în apel.
DANIEL JOSEPH SCHNEIDER
Schneider a fost condamnat la şase ani de închisoare în septembrie de un tribunal din regiunea Kaliningrad pentru răpirea propriului fiu, după ce a încercat să părăsească Rusia cu copilul de patru ani fără permisiunea mamei acestuia.
Schneider a fost reţinut în apropiere de Polonia de către serviciul rus de frontieră în timp ce încerca să treacă graniţa printr-o mlaştină de pădure, a declarat instanţa.
JOSEPH TATER
Tater a fost condamnat la 15 zile de închisoare în august anul trecut pentru „huliganism minor”, după ce a fost acuzat că ar fi abuzat personalul unui hotel din Moscova, lucru pe care l-a negat. Agenţiile de presă ruseşti afirmă că acesta este, de asemenea, anchetat pentru o acuzaţie mai gravă de agresare a unui ofiţer de poliţie, care se poate pedepsi cu până la cinci ani de închisoare.
În septembrie, o instanţă i-a respins apelul de a fi eliberat din arestul preventiv.
MICHAEL TRAVIS LEAKE
Muzician şi fost paraşutist american, Leake a fost condamnat la 13 ani de închisoare în iulie anul trecut pentru contrabandă cu droguri.
Nu a fost clar cum a pledat Leake la acuzaţiile depuse în urma arestării sale în iunie 2023.
ROBERT ROMANOV WOODLAND
Cetăţean american adoptat din Rusia în copilărie, Woodland se mutase înapoi în Rusia şi lucra ca profesor de engleză când a fost arestat sub acuzaţia de tentativă de vânzare de droguri.
El a fost condamnat la 4 iulie anul trecut la 12 ani şi jumătate de închisoare. Avocatul său a declarat că Woodland şi-a recunoscut parţial vinovăţia.
EUGENE SPECTOR
În prezent execută o pedeapsă de 3 ani şi jumătate pentru luare de mită, dar Spector, care s-a născut în Rusia şi apoi s-a mutat în SUA, a fost acuzat în august anul trecut şi de spionaj.
Înainte de arestarea sa în 2021, el a fost preşedinte al consiliului de administraţie al Medpolymerprom Group, o companie specializată în medicamente pentru tratarea cancerului, a relatat presa de stat. Spector a pledat vinovat că a ajutat la mituirea unui asistent al unui fost viceprim-ministru rus. Nu a fost clar cum a pledat pentru acuzaţia de spionaj.
DAVID BARNES
Barnes a fost condamnat de un tribunal rus în februarie 2024 la 21 de ani de închisoare pentru abuz asupra celor doi fii ai săi, în Statele Unite. Acesta fusese implicat într-o dispută privind custodia cu fosta sa soţie din Rusia.
Acuzaţiile fuseseră investigate anterior în Texas, unde autorităţile nu au găsit motive să îl acuze.
![viewscnt](http://viewscnt.1616.ro/c.gif?id=21931380&pid=2701)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...