Tulpina de mpox depistată la pacientul din Pakistan săptămâna trecută nu este a virusului activ în prezent în Africa, anunţă luni autorităţile sanitare pakistaneze, relatează AFP.
Pakistranul anunţa vineri că a diagnosticat un caz de mpox, la un pacient în vârstă de 34 de ani care ”venea dintr-o ţară de la Golful (Persic)”.
A fost efectuată o secvenţiere gentică a tulpinei.
”Virusul aparţine subtipului clada 2”, anunţă Ministerul pakiestanez al Sănătăţii.
”În prezent, epidemia din Republica Democratică Congo (RDC) este asociată în primul rând cladei 1b. Este de notat că până în prezent nu s-a raportat niciun caz din clada 1b în Pakistan”, subliniază ministerul.
Joi, Suedia a anunţat că a înregistrat un caz din subtipul clada 1b - aceeaşi tulpină de mpox care a apărut în RDC din septembrie 2023 -, primul caz din afara Africii.
Cases of mpox have been detected in Sweden and Pakistan, just days after the WHO declared a global health emergency over the outbreak in parts of Africa.
— DW News (@dwnews) August 17, 2024
How worried should we be? pic.twitter.com/KvMB8gDYra
O intendificare a mpox în RDC, care afectează şi Burundi, Kenya, Rwanda şi Uganda, a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să declare o urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională, cel mai ridicat nivel de alertă.
RDC a înregistrat cel puţin 16.000 de cazuri şi 548 de morţi.
Virusul, denumit în trecut variola maimuţei, a fost descoperit în 1958 în Danemarca, lamaimuţe crescute în scopul cercetării, iar apoi în 1970, pentru prima oară la om, în RDC de azi.
Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animal la om, dar care se transmite şi printr-un contact fizic apropiat.
Boala provoacă febră, dureri musculare şi leziuni cutanate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.