Căutările continuau joi, în vederea găsirii victimelor incendiului care a devastat în noaptea de marţi spre miercuri un turn de locuinţe sociale din Londra, soldat cu 12 morţi, potrivit unui bilanţ care riscă să crească, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un comunicat postat pe Facebook, primarul Londrei Sadiq Khan şi-a exprimat temerile cu privire la bilanţul de 12 morţi. ”Un bilanţ care mă tem că va creşte”, a spus el miercuri seara.

Locuitorii au pus în discuţie o administrare pe care o consideră foarte deficientă, iar ancheta cu privire la originea incendiului ar urma să deschidă piste care să permită stabilirea eventualelor responsabilităţi.

Dintre cele 78 de persoane spitalizate, 18 se aflau în stare critică, iar numeroase persoane erau în continuare date dispărute, ceea ce alimentează temeri cu  privire la creşterea bilanţului.

”O operaţiune de căutare complexă de mai multe zile” a fost angajată de-acum, potrivit lui Stuart Cundy, comandantul Metropolitan Police, care nu se aşteaptă să găsească alţi supravieţuitori.

”Am auzit strigăte peste tot şi a,m văzut oameni sărind de la ferestre. Turnul era cuprins în întregime de flăcări. Era o oroare”, a povestit pentru AFP Khadejah Miller, care locuieşte într-un imobil vecin şi a fost evacuată ca măsură de precuaţie.

Alţi martori au văzut părinţi aruncându-şi copiii pe fereastră într-un gest disperat de a-i salva de sinistrul care devasta acest turn cu 120 de apartamente, de 24 de etaje, în apropiere de cartierul şic Notting Hill, în vestul Londrei.

IMOBIL CU RISC

Originea sinistrului rămânea necunoscută, însă furia creştea în rândul locuitorilor care arătau cu degetul nereguli repetate.

”90% dintre rezidenţi au semnat o petiţie la sfârşitul lui 2015 în care se plângeau de proasta gestionare a întreprinderii responsabile de mentenanţa blocului”, a subliniat David Collins, preşedintele până în octombrie al asociaţiei locuitorilor turnului.

Faţada Grenfell Tower, care datează din 1974, era aproape complet calcinată. Flăcări erau în continuare vizibile miercuri în mijlocul zilei.

Şefa pompierilor din Londra Dany Cotton, care a recunoscut că ”nu a mai văzut vreodată ceva de această anvergură”, a îndepărtat posibilitatea surpării imobilului.Ingineri inspectau structura.

”Am auzit că unele alarme de incendiu nu au funcţionat. Nu mă miră. Sunt şocat, dărâmat, dar nu surprins”, a declarat el pentru AFP.

David Collins a arătat cu degetul responsabilitatea municipalităţii din cartierul Kensington and Chelsea şi a spus că o anchetă independentă i-a fost cerută fără rezultat de asociaţie.

Documente postate online datând de un an arată că un colectiv de locuitori s-a plâns în mai multe rânduri de starea imobilului şi de potenţiale riscuri de incendiu, evocând probleme cu luminarea şi evacuările de siguranţă.

Organismul public KCTMO (Kensington & Chelsea Tennant Management Organisation), gestionarul turnului, a recunoscut într-un comunicat că”este la curent cu preocupările semnalate de mult timp de locuitori”. ”Este prea devreme să se speculeze cu privire la cauzele incendiului”, a adăugat el.

Mandatată de municipalitatea din Kensington and Chelsea, societatea Rydon a precizat că a procedat la o ”renovare” în valoare de aproximativ zece milioane de euro a imobilului, care ”a trecut toate controalele obligatorii în domeniul normelor de incendiu şi regulilor de securitate”.

Potrivit mai multor locuitori, aceste lucrări ar fi putut să joace un rol în propagarea focului, extrem de rapid.

ÎNVELIREA, PUSĂ ÎN DISCUŢIE

Salah Chebiouni, în vârstă de 45 de ani, care a reuşit să iasă din imobil la timp, a declarat pentru AFP că mirosea a ”plastic ars” şi a deplâns renovarea ieftină. ”Părea metal. Eu credem că au făcut ceva bun. De fapt era plastic”.

În opinia dr. Angus Law, un specialist de la Universitatea din Edinburgh, pare că ”natura învelitoarei externe este în mare parte responsabilă de rapiditatea cu care s-a propagat focul”.

Gavin Barwell, noul director de cabinet al premierului Theresa May şi fost ministru al Locuinţelor, a fost acuzat de tablodul de stânga The Daily Mirror că a ignorat un raport vechi de mai mulţi ani cu privire la riscuri de incendiu în imobile ca Grenfell Tower.

Primarul Londrei Sadiq Khan a îndemnat să se dea ”răspunsuri”, iar şeful opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn a apreciat că măsurile de austeritate ale Guvernului conservator au o parte de vină.

”Dacă privezi autorităţile locale de finanţări de care au nevoie, plăteşti un preţ”, a spus el.

May s-a declarat ”profund întristată” de dramă şi este ”ţinută la curent cu evoluţiile”, a declarat un purtător de cuvânt de la Downing Street.

Mai mulţi supravieţuitori au denunţat faptul că au fost sfătuiţi să stea în apartamente în timpul incendiului.

”Dacă am fi urmat aceste sfaturi am fi fost morţi”, a declarat Nicky Paramasivan pentru BBC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.