Casa Albă a dezminţit luni ideea că Guvernul american se gândeşte la o ”îngheţare” a programului nord-coreean în perspectiva unei reluări a negocierilor cu Phenianul, aşa cum scrie cotidianul american The New York Times (NYT), relatează AFP.
Într-o întâlnire istorică, duminică, în Zona Demilitarizată (DMZ) care desparte cele două Corei, preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un au convenit o reluare a discuţiilor.
O asemenea ”îngheţare” ar lăsa această ţară izolată în posesia armamentului deja dezvoltat.
”Nici Consiliul (american) de Securitate Naţională (al Casei Albe) şi nici eu nu am discutat sau auzit vorbindu-se despre o dorinţă de a «implementa o îngheţare nucleară în Coreea de Nord»”, a scris luni pe Twitter John Bolton.
I read this NYT story with curiosity. Neither the NSC staff nor I have discussed or heard of any desire to “settle for a nuclear freeze by NK.” This was a reprehensible attempt by someone to box in the President. There should be consequences. https://t.co/TTRPQkksza
— John Bolton (@AmbJohnBolton) July 1, 2019
Consilierul în probleme de securitate al lui Trump afirmă că a citit articolul NYT cu ”curiozitate”.
”Este vorba despre o tentativă condamnabilă din partea cuiva de a-l pune pe preşedinte în dificultate”, a apreciat Bolton.
”Ar trebui să existe consecinţe”, a subliniat el.
În articollul pe care l-a publicat în ediţia de luni, în care citează o sursă neidentificată, cotianul american afirmă că Guvernul lui Donald Trump ar lucra la această idee de mai multe săptămâni - cu mult înainte de întâlnirea neaşteptată a celor doi lideri.
Această pistă, care potrivit NYT ar putea servi drept bază unor noi negocieri promise de cele două ţări, ”ar însemna o îngheţare nucleară care ar lansa un statu-quo şi ar accepta în mod tacit Coreea de Nord ca putere nucleară”.
Poziţia oficială a Statelor Unite este că sancţiunile impuse Coreei de Nord nu trebuie să poată fi ridicate înaintea unei ”denuclearizări” complete a peninsulei.
După trei întâlniri cu Kim, Trump este supus presiunii de a obţine rezultate, în contextul în care negocierile cu regimul nord-coreean nu au condus, până în prezent, la nimic concret.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.