Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat marţi că atacul cu rachete al Iranului împotriva Israelului „pare să fi fost înfrânt şi ineficient”, în timp ce liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a ameninţat cu un atac „mai puternic şi mai dureros” asupra Israelului, relatează The Times of Israel

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Acest atac va avea consecinţe grave şi vom colabora cu Israelul pentru ca acest lucru să se întâmple”, a declarat Jake Sullivan în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Casa Albă.

Întrebat cum ar putea arăta acest răspuns, Sullivan a spus că SUA au început deja să discute problema cu Israelul şi că aceste discuţii vor continua, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a spus că Statele Unite doresc să „coordoneze” un răspuns cu israelienii la atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului. „Desigur, acest atac trebuie să aibă consecinţe pentru Iran. Nu am de gând să insist asupra acestor consecinţe astăzi, dar există lucruri pe care le vom coordona cu omologii noştri israelieni”, a declarat Matthew Miller, citat de Le Figaro.

Anterior, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a descris atacul drept „total inacceptabil”, adăugând că „întreaga lume trebuie să îl condamne”.

SUA AU AJUTAT ISRAELUL LA INTERCEPTAREA RACHETELOR 

Jake Sullivan a confirmat că Iranul a lansat aproape 200 de rachete balistice asupra Israelului în atacul de marţi seară şi că distrugătoare navale americane s-au alăturat unităţilor israeliene de apărare aeriană pentru a lansa interceptoare care au doborât rachetele care se apropiau.

Preşedintele american Joe Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris au monitorizat atacul de la Casa Albă împreună cu consilierii lor pe probleme de securitate naţională.

SUA încă lucrează pentru a evalua pagubele atacului, dar în prezent consideră că singura victimă a fost un bărbat palestinian care ar fi fost ucis în oraşul Ierihon din Cisiordania de un fragment de rachetă.

„Aceasta este o escaladare semnificativă din partea Iranului şi este la fel de semnificativ faptul că am fost capabili să intervenim împreună cu Israelul şi să creăm o situaţie în care nimeni nu a fost ucis în acest atac în Israel”, a spua principalul consilier al lui Biden. „Acum vom analiza care sunt următorii paşi corespunzători pentru a asigura în primul rând interesele americane şi apoi pentru a promova stabilitatea - în cea mai mare măsură posibilă - pe măsură ce mergem mai departe”, a declarat el.

NU A FOST O COALIŢIE REGIONALĂ CA ÎN APRILIE

Salutând succesul aparent în contracararea atacului, Sullivan a spus că acest lucru se datorează în primul rând profesionalismului IDF, dar şi „muncii calificate a armatei americane şi planificării comune meticuloase în anticiparea atacului”.

„Suntem mândri de acţiunile pe care le-am întreprins alături de Israel pentru a proteja şi apăra Israelul”, a afirmat Sullivan.

Sullivan nu a menţionat însă nicio coaliţie regională care să fi participat la contracararea atacului, aşa cum s-a întâmplat în aprilie, când Marea Britanie, Franţa, Iordania şi Arabia Saudită au contribuit la doborârea rachetelor şi dronelor iraniene.

Legăturile Israelului cu fiecare dintre aceste ţări s-au deteriorat în lunile care au urmat, pe fondul războiului continuu din Gaza şi al extinderii războiului împotriva Hezbollah în Liban.

IORDANIA A FĂCUT UNELE INTERCEPTĂRI

Totuşi, Direcţia de Securitate Publică a Iordaniei a afirmat că apărarea sa aeriană a interceptat proiectile şi drone în timp ce Iranul ataca Israelul. „Forţele Aeriene Regale Iordaniene şi sistemele de apărare aeriană au răspuns la o serie de rachete şi drone care au intrat în spaţiul aerian iordanian”, se arată într-un comunicat. 

IRANUL AMENINŢĂ CU NOI REPRESALII

Între timp, Gardienii Revoluţiei din Iran, trupele de elită ale regimului islamic, au susţinut că au vizat trei baze militare de lângă Tel Aviv, potrivit unei declaraţii preluate de agenţia de presă ISNA.

Pe de altă parte, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a postat pe Twitter după atacul Iranului o ilustraţie reprezentând un mare depozit subteran de arme, avertizând că victoria Teheranului este aproape.

„Victoria vine de la Allah şi este aproape”, a scris el.

De asemenea, într-o ebraică stricată, Khamenei a postat pe Twitter un mesaj în care ameninţă că „loviturile vor deveni mai puternice şi mai dureroase asupra corpului uzat şi putred al regimului sionist”.

Khamenei a rămas într-o locaţie securizată după ce Teheranul a lansat atacul cu rachete balistice asupra Israelului, a declarat pentru Reuters un oficial iranian de rang înalt. El a fost mutat într-o locaţie securizată după ce Israelul l-a asasinat pe aliatul apropiat al Iranului, liderul grupării teroriste Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-o lovitură aeriană la Beirut săptămâna trecută.

IRANUL NU A NOTIFICAT SUA, ÎN SCHIMB A ANUNŢAT RUSIA

Iranul nu a notificat în prealabil SUA cu privire la atacul său cu rachete balistice asupra Israelului, a declarat misiunea Iranului la Naţiunile Unite din New York.

„Statele Unite nu au fost notificate înainte de răspunsul nostru; cu toate acestea, un avertisment serios a fost emis ulterior”, a afirmat misiunea iraniană într-un comunicat.

Cu câteva ore înainte de atac, SUA declaraseră că au „indicii” că Iranul se pregăteşte să tragă asupra Israelului.

În schimb, Teheranul a informat Rusia înainte de atacurile cu rachete asupra Israelului, a declarat pentru Reuters un oficial iranian de rang înalt.

Statele Unite, prin vocea purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, au confirmat că nu au fost informate în prealabil de către Teheran. Întrebat despre zvonurile în acest sens care circulă pe reţelele sociale, Miller a răspuns: „Acest lucru este absolut fals. Guvernul iranian nu ne-a avertizat că va lansa un astfel de atac”, a insistat el. Însă Washingtonul a avut „indicii” că Iranul urma să lanseze rachete balistice împotriva Israelului, a subliniat Miller.

Forţele americane sunt pregătite să ofere „sprijin defensiv suplimentar” Israelului după ce au contribuit la protejarea acestuia în timpul atacului cu rachete iraniene, a afirmat un oficial american din domeniul apărării. „Forţele noastre rămân pregătite pentru a oferi sprijin defensiv suplimentar şi pentru a proteja forţele americane care operează în regiune” , a declarat oficialul sub rezerva anonimatului.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Civilii pot ieşi din adăposturi, anunţă armata israeliană după ce Iranul a lansat un atac masiv cu 180 de rachete care a durat circa o oră. Biden a ordonat armatei SUA să ajute la apărarea Israelului. IDF: Vor exista consecinţe. Reacţia Iranului

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.