Decizia lui Donald Trump de a alege un congresman loial dar puţin experimentat în supervizarea serviciilor americane de informaţii alimentează temeri cu privire la o politizare a unor decizii impotante în domeniul securităţii naţionale, relatează AFP.
"John Ratcliffe este un om bun. Este o persoană formidabilă”, a dat asigurări marţi preşedintele american, la două zile după ce a anunţat că l-a ales pe reprezentantul republican John Ratcliffe, în vârstă de 53 de ani, să-l înlocuiască pe Dan Coats în funcţia de director naţional al serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI) - un post care coordonează activităţile CIA, NSA şi altor 15 servicii de informaţii americane.
Coats urmează să plece din funcţie la 15 august, după ce a ocupat doi ani acest post, în care Trump i-a ignorat adesea avizul şi l-a ţinut la distanţă de anumite dosare - şi anume cele cu legătură cu Rusia.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Plecarea sa nu constituie o surpriză, ci provoacă îngrijorare.
”Sunt grav îngrijorat atunci când pare că preşedintele caută pe cineva care va fi mai degrabă loial politic, decât o voce independentă care să apere comunitatea informaţiilor”, a reacţionat senatorul democrat John Warner.
Republicanii s-au arătat prudenţi, unii subliniind că, în pofida lipsei sale de experienţă în domeniul informaţiilor, el ar putea să aibă relaţii mai bune cu Trump decât Dan Coats.
”Eu nu-l cunosc pe John, dar abia aştept să-l cunosc”, a declarat senatorul Richard Burr, preşedintele Comisiei Informaţiilor din Senat, care este necesar să aprobe această nominalizare.
DEVOTAT LUI TRUMP
În cursul mandatului său, Coats s-a aflat cu regularitate în dezacord cu Trump în subiecte de primă importanţă.
În schimb, Ratcliffe s-a făcut cunoscut în Camera Reprezentanţilor prin devotamentul său faţă de Donald Trump.
El a apărut frecvent la postul conservator Fox News, pentru a critica ancheta procurorului special Robert Mueller şi a spune că el ”n-a văzut vreo probă” care să arate un amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 care să fi contribuit la victoria lui Trump.
Această opinie - întru totul contrară celei a serviciilor americane de iinformaţii - ar putea să creeze tensiuni în cadrul unei comunităţi a informaţiilor care a avut întotdeauna relaţii dificile cu preşedintele.
Trump a criticat adesea agenţiile americane de informaţii, apreciind că este victima unor atacuri ale unei presupuse ”rezistenţe interne criminale”. El a ignorat, de asemenea, informaţiile serviciilor de informaţii cu privire la Coreea de Nord şi Iran.
Rolul de director al serviciilor naţionale de informaţii este să stabilească priorităţi în rândul ameninţărilor cu care se confruntă ţara. Toţi cei care au ocupat acest post până acum au fost foşti diplomaţi versaţi în probleme de securitate naţională, militari în retragere, foşti conducători la Pentagon sau directori de agenţii de informaţii.
Prin comparaţie, înaintea alegerii sale în Camera Reprezentanţilor în 2015, Ratcliffe a fost primarul unei periferii înstărite la Dallas, în Texas, şi procuror federal timp de de doar un an, în 2007.
Anturajul său în Congres a afirmat că, în această perioadă, el a condus proceduri în cazuri importante de terorism, însă nu s-a găsit - în arhivele judiciare - vreo urmă a implicării sale în asemenea cazuri.
În cazul unei confirmări a nominalizării sale de către Senat, ”domnul Ratcliffe va fi primul director al informaţiilor naţionale fără experienţă în informaţii sau diplomaţie”, a subliniat un fost director adjunct al CIA, John McLaughlin.
Democraţii au anunţat deja că se vor opune acestei nominalizări.
”Domnul Ratcliffe este individul cel mai politizat, cel mai puţin calificat ales vreodată ca director al informaţiilor naţionale”, a declarat senatorul democrat Ron Wyden, care face parte din Comisia Informaţiilor din cadrul Senatului.
”Confirmarea nominalizării sale ar echivala cu susţinerea tendinţei acestei administraţii de a ne politiza agenţiile de informaţii”, a adăugat el.
”Ne aflăm într-o perioadă plină de pericole, iar Statele Unite au nevoie de persoanele cele mai calificate şi cele mai obiective posibile pentru a ne conduce agenţiile de informaţii”, a subliniat senatorul democrat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...