Camera Lorzilor şi-a exprimat dezacordul faţă de proiectul de lege al Guvernului britanic privind piaţa internă, care îşi asumă încălcarea dreptului internaţional şi încalcă prevederile acordului Brexitului cu privire la Irlanda de Nord în vederea evitării unei frontiere fizice, o garanţie a menţinerii păcii pe insula irlandeză, aplicându-i astfel o lovitură simbolică lui Boris Johnson, relatează AFP.
Lorzii au adoptat cu 395 de voturi la 169 o moţiune prin care îşi exprimă ”regretul” faţă de încălcarea dispoziţiilor tratatului Brexitului, deschizând astfel calea unei examinări detaliate a textului, adoptat în septembrie de deputaiţi în Camera Comunelor, şi un conflict cu aceştia, care au ultimul cuvânt.
”Vreau ca Regatul Unit să fie un stat independent şi suveran, dar vreau săfie un stat independent şi suveran care ţine capul sus pe scena internaţională, care îşi respectă cuvântul dat, care respectă statul de drept, care îşi onorează obligaţiile care decurg din tratate”, a declarat Michael Howard, un fost şef al Partidul Conservator şi care susţine Brexitul.
Potrivit premierului Boris Johnson, scopul proiectului de lege este să apere integritatea teritorială a regatului printr-o asigurare a continuităţii schimburilor între Marea Britanie şi provincia sa Irlanda de Nord.
Uniunea Europeană (UE) a lansat o procedură de infringement împotriva Londrei din cauza acestui text, care aplică, în opinia sa, o lovitură încrederii reciproce, în toiul negocierilor viitoarei relaţii post-Brexit, aflate în impas.
CĂTRE UN ”NO DEAL”
Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Maros Sefcovic s-a întâlnit luni dimineaţa, la Londra, cu ministrul de stat britanic Michael Gove, pe tema acestui diferend cu privire la Irlanda de Nord.
Ei au ieşit de la reuniune într-o notă pozitivă, Gove anunţând ”progrese semnificative”, iar Sefcovic a salutat ”orientarea şi angajamentul clare” ale Londrei în vederea ajungerii la ”un compromis în toate problemele aflate pe masa” negocierilor.
Boris Johnson a discutat marţi la telefon cu 250 de şefi de întreprinderi despre modul în care urmează să se desfăşoare finalul perioadei de tranziţie, în contextul în care un ”no deal” la 31 decembrie este tot mai probabil.
”Orice s-ar întâmpla, va avea loc o schimbare. Este, aşadar, vital ca toţi cei care participă la acest apel să ia în serios necesitatea de a se pregăti”, a declarat Johnson, citat într-un comunicat de către Downing Street.
Însă mai mulţi participanţi au denunţat un ”apel (telefonic) teribil” şi ””incredibil de lipsit de respect faţă de îngrijorările” lor, în cursul căruia Boris Johnson ar fi spus că pandemia covid-19 ar fi creat ”prea multă apatie în afaceri” pentru ca întreprinderile să fie pregătite, potrivit unui jurnalist BCC.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...