Comisia Europeană va propune centralizarea tuturor solicitărilor de azil înregistrate în statele membre, ca parte a reformei politicii europene faţă de criza migranţilor. Însă, măsura ar putea să inflameze sentimentele euroscepticilor din Marea Britanie, în apropierea referendumului pentru Brexit, care ar vedea acţiunea drept o altă preluare a puterii de către Bruxelles, scrie Financial Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Bruxelles-ul a evitat, până în acest moment, orice propunere legislativă care ar putea să îndepărteze alegătorii britanici de UE. Însă, decizia Comisiei de a-şi prezenta planul pentru gestionarea crizei înainte de Summitul pe tema migraţiei demostrează că îngrijorările cu privire la criza refugiaţilor au prevalat în faţa celor legate de Brexit.

Comisia Europeană vrea să reformeze legislaţia blocului comunitar cu privire la cine este responsabil pentru înregistrarea cererilor de azil, după ce sistemul s-a prăbuşit ca urmare a depunerii a 1,3 milioane de solicitări de azil doar în 2015.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit Regulamentului Dublin, refugiaţii trebuie să facă cerere de azil în primul stat membru în care ajung. Această legislaţie pune o presiune masivă pe umerii unor state precum Grecia şi Italia, principalele porţi de intrare pentru fluxul migratoriu, şi protejează alte ţări europene de asumarea responsabilităţii şi distribuirea solidarităţii.

Însă, regulamentul Dublin a devenit irelevant, după ce cancelarul Angela Merkel a decis să ignore prevederile sale, determinând un val masiv de migranţi să se îndrepte spre Germania.

Noul plan al Comisiei Europene prevede ca toate solicitările de azil să fie centralizate de către Agenţia Europeană de Asistenţă pentru Azil. Instituţia va oferi sfaturi guvernelor naţionale, însă principala sa atribuţie este de a procesa solicitările de azil. Dacă Bruxelles mizează pe această soluţie, asta ar însemna un nou transfer de suveranitate dinspre statele membre spre UE şi ar necesita în final semnarea unui tratat.

Planul de reforme va declanşa nelinişte în Marea Britanie. Guvenul britanic se opune oricăror schimbări asupra regulamentului Dublin, care a permis Londrei să expulzeze în ţările membre UE 12.000 de solicitanţi de azil, în ultimii 13 ani. Regatul Unit nu va beneficia de capacitatea de a trimite înapoi migranţii în ţările în care au fost înregistraţi dacă decide să iasă din sistem.

Comisia Europeană va prezenta la Bruxelles două opţiuni. Prima priveşte schimbarea fundamentală a sistemului aplicat de blocul comunitar şi va avea drept efect distribuirea solicitanţilor de azil între statele membre pe baza unor cote, ignorând regulamentul Dublin. A doua opţiune va menţine sistemul actual, însă va include relocarea solicitanţilor de azil pe bază de cote doar atunci când o ţară este depăşită de un flux migratoriu,

Eforturile de relocare a refugiaţilor au stagnat în ultimele luni, după luni de conflict diplomatic între Berlin şi ţările din grupul Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia). Planul de distribuire pe bază de cote a 160.000 de refugiaţi din Italia şi Grecia a avut drept rezultat relocarea a mai puţin de 700.

În vreme ce Marea Britanie a primit un număr relativ mic de refugiaţi sirieni şi irakieni, tema imigraţiei se află la centrul dezbaterilor pentru referendum, întrucât ţara înregistrează peste 300.000 de imigranţi anual, cei mai mulţi fiind originari din statele membre UE.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.