Un acord între Uniunea Europeană (UE) şi Regatul Unit cu privire la viitoarea lor relaţie comericală este în continuare posibil, însă mai sunt disponibile doar ”câteva ore” în vederea încheierii acestuia, subliniază negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, relatează Reuters.
”Acesta este momentul adevărului. Mai avem doar puţin timp, câteva ore, pentru a purta aceste negocieri în mod eficient, dacă vrem ca acest acord să intre în vigoare la 1 ianuarie”, a subliniat vineri, în Parlamentul European (PE), la Bruxeles, Michel Barnier.
”Există o şansă să ajungem la un acord, dar calea este foarte îngustă”, a apreciat negociatorul-şef european, subliniind că problema cotelor de pescuit şi a accesului în apele britanice este în continuare una dintre principalele dificultăţi ale acestor negocieri.
”În acest moment eu nu pot să spun care va fi rezultatul negocierilor”, a recunoscut el, îndemnându-i pe europeni să se pregătească pentru orice scenariu.
Premierul britanic Boris Johnson i-a transmis joi seara preşedintei Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen că el consideră că un ”no deal” este ”foarte probabil”, doar dacă UE nu-şi schimbă poziţia.
Ursula von der Leyen a anunţat, la rândul său, progrese importante, însă a recunoscut că există în continuare divergenţe, mai ales în dosarul pescuitului.
Michel Barnier susţine în continuare că cele două tabere depun eforturi să încheie un acord, însă el a reiterat vineri că este exclusă adoptarea unui text care să fie în defavoarea pieţei comune de 450 de milioane de consumatori.
UE urmează să instaureze bariere vamale, în cazul în care britanicii refuză să-şi adapteze legislaţia standardelor europene, a avertizat el.
Marea Britanie a prăsit în od oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, însă respectă reglementările europene în perioada de tranziţie, până la 31 decembrie.
Cele două părţi au avut la dispoziţie această perioadă de tranziţie pentru a stabili cadrul viitoarei lor relaţii, însă nu au reuşit să facă acest lucru, alimentţnd temeri în mediile economice cu privire la un Brexit dezordonat, la un haos în porturile britanice şi la probleme de aprovizionare a insulei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...