Mii de persoane erau aşteptate joi la ceremonii de marcare a 29 de ani de la masacrul musulmanilor la Srebreniţa, la două luni după ce ONU a creat o Zi Internaţională de Comemorare a acestui genocid, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Participanţii asistă la funeraliile a 14 victime ale căror rămăşiţe au fost găsite sau identificate de la precedenta comemorare a masacrului.

Între ele se află un minor, Beriz Mujic, care avea 17 ani, ai cărui frate şi tată au fost de asemenea ucişi, potrivit Institutului Bosniac al Persoanelor Dispărute.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Războiul intercomunitar din Bosnia (1992-95) s-a soldat cu aproape 100.000 de morţi, însă masacrul de la Srebreniţa este singura crimă din acest conflict calificată drept genocid de către justiţia internaţională - Tribunalul Penal pentru fosta Iugoslavie (TPIY) şi Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ).

După cucerirea la 11 iulie 1995 a acestui oraş-enclavă - declarat ”zonă protejată ONU” şi în care trăiau peste 40.000 de oameni, inclusiv numeroşi deplasaţi - forţele sârbe din Bosnia, conduse de către generalul Ratko Maldici, au trecut la execuţii în masă.

În doar câteva zile, aproximativ 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bonieci musulmani au fost ucişi în oraş. Toţi ceilalţi locuitori au fost expulzaţi.

Până în prezent, rămăşiţe - adesea găsite incomplete - ale unui nunmăr de 6.988 de victime au fost îngripate - dintre care 6.751 într-un centru Memorial la Srebreniţa, iar 237 în alte cimitire, potrivit unui purtătoare de cuvânt a Institutului bosniac, Emza Fazlic.

”Rămăţiţele acestor victime au fost găsite în 87 de gropi comune, însă noi căutăm în continuare aproximativ 1.000 de persoane”, a declarat AFP Fazlic.

Liderii politic şi militar ai sârnilor din Bosnia din timpul conflictului - Radovan Karadzici şi Ratko Mladici - au fost condanaţi pe viaţă de către TPIY cu privire la genocidul de la Srebreniţa, la fel ca alţi aproximativ 50 de alţi vinovaţi, de către TPIY şi justiţia bosniacă.

Gravitatea acestei crime continuă să fie relativizată de către lideri politici ai entităţii sârbe din Bosnia şi ai Serbiei, care resping calificarea de genocid.

”Nu a existat un genocid la Srebreniţa”, a repetat la 23 mai liderul politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, cu puţin înainte de adoptarea Rezoluţiei privind crearea unei zile de comemorare de către Adunarea Generală a ONU, denunţată de către liderii sârbi din Bosnia şi de către Serbia.

Negarea genocidului se pedepseşte, începând din 2021, cu şase luni până la cinci ani de închisoare.

Nicio condamnare nu a fost pronunţată până în prezent.

”Nu există loc în rândul nostru pentru cei care neagă genocidul, încearcă să rescrie istoria şi glorifică criminalii de război”, au subliniat miercuri, într-un comunicat, şeful în exerciţiu al diplomaţiei europene Josep Borrell şi comisarul european în exerciţiu însărcinat cu Extinderea Uniunii Europene (UE) Oliver Varhelyi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.