Premierul britanic Boris Johnson urmează să efectueze luna viitoare o vizită la Bruxelles, în vederea unor întâlniri cu reprezentanţi ai Comisiei Europene (CE), dezvăluie în ediţia de joi cotidianul The Times, relatează Reuters.
Potrivit ziarului, negociatorul-şef britanic al Brexitului David Frost a anunţat că Boris Johnson urmează să se întâlnească cu preşedinţii CE Ursula von der Leyen şi Consiliului European Charles Michel pentru a evalua situaţia negocierilor.
Bruxellesul şi Londra au angajat în aprilie negocieri cu privire la viitoarea lor relaţie după Brexit, în domeniile comerţului, pescuitului sau securităţii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Un bilanţ al acestor negocieri este prvăzut la sfârşitul lui iunie.
Atât britanicii, cât şi europenii au rămas pe poziţii luna aceasta, în a treia rundă de negocieri, iar fiecare tabără a agitat ameninţarea unui ”no deal” cu scopul de a o intimida pe cealaltă.
Reuters dezvăluia marţi că UE ar fi pregătită să-şi revizuiască poziţia cu privire la pescuit la următoarea rundă de negocieri, o eventuală primă concesie majoră din partea Uniunii.
AUDIAT ÎN SCANDALUL CUMMINGS
Pe de altă parte, Johnson - atacat frontal de către deputaţi - a încercat miercuri să stingă incendiul provocat de deplasările consilierului său special Dominic Cummings, în toiul izolării, ceea ce a devastat popularitatea taberei conservatoare.
Faptele consilierului pe cât de influent, pe atât de controversat - care au cauzat o frondă fără precedent în rândul aleşilor conservatori, ”inundaţi” cu e-mailuri pline de furie de către alegători - riscă să slăbească respectul britanicilor faţă de distanţarea socială? Pune Johnson sănătatea publică pe planul doi, pentru a salva capul consilierului considerat ”creierul” campaniei victoriei referendumului Brexitului?
Şeful Guvernului a fost ”mitraliat” cu întrebări de către deputaţi, inclusiv din rândul Partidului său Consevator, în faţa cărora, uneori bâlbâindu-se, a încercat să-şi apere poziţia în cadrul Comitetului de legătură al Camerei Comunelor.
”Înţeleg întru totul indignarea publicului”, a declarat el. ”Este corect să se spună că aceasta este o distragere”, a recunoscut el, însă, în acest caz, ”este timpul să trecem la altceva” în vederea unei concentrări asupra luptei împotriva covid-19.
Explicaţiile lui Dominic Cummings - care a dat asigurări că s-a dus la părinţii săi, la Durham (nord), la 400 de kilometri de londra, pentru că se temea de faptul că s-a contaminat cu noul coronavirus şi încerca să găsească o soluţie cu privire la siguranţa copilului - nu au convins.
Faptul că nu a prezentat scuze şi nici remuşcări a fost primit extrem de rău, la fel ca o doua deplasare de 40 de kilometri, cu maşina, menită să verifice dacă poate conduce în deplină siguranţă, întrucât vederea i-a fost afectată de virus.
Pe prima pagină a zialrelor de cinci zile, scandalul face ravagii în opinia publică, în pofida faptului că, apreciază Johnson, unele dintre acuzaţii sunt ”total false”.
Un sondaj realizat de YouGov pentru cotidianul The Times arată că susţinerea publicului faţă de Partidul Conservator al lui Boris Johnson a scăzut - cu nouă puncte procentuale într-o săptămână - la 44%. Partidul Laburist, principala formaţiune din opoziţie, a crescut - cu cinci puncte procentuale - la 38% în aceeaşi perioadă.
În tabăra conservatoare, aproximativ 40 de deputaţi cern plecarea lui Cummings, iar secretarul de stat însărcinat cu Scoţia a demisionat marţi.
”Scandalul Cummings pare că a afectat cu adevărat opinia publică şi a avut rapid consecinţe negative asupra susţinerii Guvernului în general şi a premierului în particular”, a declarat pentru AFP un profesor de politică de la Universitatea Queen Mary din Londra, Tim Bale.
”Pericolul este ca acest lucru să declanşeze şi să consolideze o îngrijorare pe termen lung în electoratul britanic cu privire la faptul că Partidul Conservator este mai îngrijorat de prietenii săi bogaţi decât de oamenii de rând”, acertizează el.
CUMMINGS A ”DAT-O ÎN BARĂ”
În pofida faptului că foarte influentul şi foarte controversatul consilier a fost susţinut de către Boris Johnson - care a ieşit de două ori în faţa presei pentru a-l apăra -, sondajele arată că o foarte largă majoritate a britanicilor consideră că acesta a încălcat regulile izolării şi că ar trebui să plece din post.
Inclusiv sora premierului, Rachel Johnson, a intervenit, apreciind miercuri, la iTV, că, în locul lui Cummings, ea ar fi recunoscut că a ”dat-o în bară”.
Scandalul lasă ”sentimentul că sunt două tipuri de reguli, pentru cei de la putere şi pentru restul dintre noi”, a declarat miercuri la BBC un pator, care a cerut - fără succes - Guvermului să anuleze amenzile aplicate persoanelor care nu au respectat izolarea pentru a-şi pune copiii în siguranţă.
El arată totodată greutatea pe care Dominic Cummings o are pentru Boris Johnson, în contextul în care liderul conservator operează o relaxare a izolării implementate la sfârşitul lui martie. Este vorba despre o cotitură delicată pentru şeful Guvernului, acuzat anterior că a întârziat să-şi dea seama de amploarea pandemiei şi în a impune măsuri în vederea opririi răspândirii virusului.
”Este clar că premierul are nevoie de domnul Cummings alături de el în timpul acestei crize”, scrie Times.
În total, 37.460 de persoane testate pozitive cu covid-19 au murit în ţară, potrivit unui bilanţ prezentat de Ministrul Sănătăţii miercuri, însă bilanţul depăşeşte 46.000 de morţi în cazul în care include cazuri neconfirmate dar suspecte, potrivit Oficiului Naţional de Statistică (ONS).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...