Noul premier britanic Boris Johnson s-a întâlnit miercuri cu liderii principalelor partide politice din Irlanda de Nord, unde încearcă să potolească îngrijorări cu privire la viitorul frontierei irlandeze în cazul unui Brexit fără acord (”no deal”), relatează AFP.
După Brexit, cei 500 de kilometri care despart provincia britanică Irlanda de Nord de Republica Irlanda, un stat membru al Uniunii Europene (UE), vor deveni singura frontieră terestră între UE şi Regatul Unit. De ambele părţi există temeri cu privire la reapariţia frontierei fizice.
Boris Johnson l-a sunat marţi pe omologul său irlandez Leo Varadkar pentru a-l asigura că Guvernul său nu va pune ”niciodată” controle fizice între cele două Irlande - inclusiv în cazul unui Brexit fără acord şi, deci, fără ”plasa de siguranţă” (”backstop”) irlandeză prevăzută de ”acordul retragerii” încheiat între fostul premier Theresa May şi Bruxelles.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Boris Johnson consideră că ”backstopul este mort".
El vrea să renegocieze un acord în vederea unei ieşiri fără această dispoziţie, ceea ce UE exclude.
În cazul în care eşuază să încheie un acord, Johnson a anunţat că ţara sa va părăsi UE la 31 octombrie, cu sau fără acord.
Acest mecanism de ultim recurs, menit să evite o revenire a frontierei fizice, creează un ”teritoriu vamal unic” care înglobează UE şi Regatul Unit, în care nu va exista vreo cotă şi nici taxe vamale impuse bunurilor industriale şi agricole. Irlanda de Nord ar rămâne, în plus, aliniată la un număr limitat de reglementări ale pieţei unice, de exemplu normele sanitare şi controalele veterinare.
Mecanismul este unul dintre punctele de încordare majore ale Brexitului, mai ales pentru partidul unionist nord-irlandez DUP, aliatul indisprensabil al conservatorilor în Parlament.
DUP refuză să se aplice un tratament diferit Irlandei de Nord faţă de restul regatului, care ar putea deschide, în opinia sa, calea unei reunificări a Irlandei - coşmarul său.
Acesta este, în schimb, un vis pentru Sinn Fein.
”Brexitul a ridicat întrebări fundamentale cu privire la pertinenţa şi durabilitatea împărţiriiinsulei noastre”, a declarat la BBC şefa partidului naţionalist irlandez Mary Lou McDonald.
"He needs to make sure he's not the DUP's gopher" - Sinn Fein leader @MaryLouMcDonald says @BorisJohnson needs to "stop mollycoddling" the DUP following power-sharing talks in Belfast.
— Sky News (@SkyNews) July 31, 2019
Get more on this story here: https://t.co/hPmj6diKBQ pic.twitter.com/fNW4uRBNEt
”În cazul unui Brexit dur (...), n-aş şti cum cineva ar putea să susţină că lucrurile trebuie să rămână la fel”, a avertizat ea.
VIOLENŢE
Leo Varadkar i-a transmis marţi lui Boris Johnson că ”backstopul” este ”necesar”, chiar dacă în viitor ar putea fi luate în considerare ”aranjamente alternative” , după ce le este demosntrată eficienţa.
Boris Johnson a dat asigurări că este posibil să nu restabilească frontiera fizică, cu ajutorul a ”tot felul de soluţii tehnologice”. ”UE trebuie să vadă”, a insistat el la BBC.
Riscul unei resurgenţe a violenţelor în Irlanda de Nord planează, de asemenea, asupra vizitei lui Boris Johnson.
”Frontiera a fost punctul de convergenţă a numeroase violenţe în perioada Tulburărilor”, declara în aprilie pentru AFP Gemma Clark, un profesor de istorie la Universitatea din Exeter. ”Acesta este un simbol a ceea ce detestă republicanii - împărţirea Irlandei”.
”Tulburările” i-au opus pe republicanii naţionalişti (catolici) - care susţin reunificare irlandei, loialiştilor unionişti (protestanţi) - care apără rămânerea în Coroana britanică. Ele s-au soldat cu aproximativ 3.500 de morţi, înainte să se încheie cu Acordul din Vinerea Mare în 1998.
În aprilie, uciderea la Londonderry, un oraş situat pe frontiera irlandeză, a jurnalistei Lyra Mckee, revendicat de gruparea disidentă republicană Noua IRA, a alimentat şi mai mult aceste temeri.
Vizita lui Boris Johnson la Belfast este totodată ocazia promovării unei soluţii politice într-o provincie care nu are Executiv local din 2017.
”Principalul meu obiectiv este să fac tot ceea ce pot pentru a ajuta la repunerea lucrurilor în funcţiune”, a declarat miercuri Boris Johnson, care vrea să promoveze uniunea regatului în cadrul turneului său, în care Irlanda de Nord este etapa finală, după Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...