Uniunea Europeană va da ”un răspuns ferm” deciziei curţii constituţionale poloneze care a negat prevalenţa legislaţiei europene faţă de cea naţională şi va cere Varşoviei să ”respecte regulile clubului”, a declarat marţi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, transmite Reuters.
În declaraţii făcute în capitala ucraineană Kiev, Borell a reiterat îngrijorarea Comisiei Europene referitoare la decizia curţii constituţionale de săptămâna trecută, dar nu a indicat ce măsuri ar putea fi luate pentru a aduce Polonia la ordine.
Tribunalul Constituţional al Poloniei a decis că părţi ale legislaţiei UE sunt incompatibile cu constituţia ţării, subminând chiar baza integrării europene şi alimentând discuţiile că Polonia ar putea la un moment dat să iasă din Uniune.
Întrebat în timpul unui summit Ucraina-UE cum va răspunde UE la hotărârea Tribunalului Constituţional, Borrell a spus că ”răspunsul va fi un răspuns ferm”.
"Trebuie să clarifice: sunteţi membru al unui club, trebuie să respectaţi regulile clubului. Şi cea mai importantă regulă a clubului este că legea europeană depăşeşte legislaţia naţională", a spus el.
Statele membre ale UE trebuie să accepte primatul dreptului UE întrucât altfel blocul nu poate ”funcţiona ca o uniune”, a spus Borrell.
Hotărârea Tribunalului Constituţional a urmat unor dispute prelungite în care Polonia a fost acuzată de multe dintre statele membre ale UE de reducerea independenţei presei şi a instanţelor de la venirea la putere a partidului naţionalist Dreptate şi Justiţie (PiS).
Comisia Europeană reţine deja aprobarea pentru planul de redresare economică al Poloniei, pe care Varşovia ar trebui să îl valorifice pentru a ajuta la revigorarea creşterii după pandemia COVID-19.
În pofida tensiunilor crescânde, premierul polonez Mateusz Morawiecki spune că Polonia nu are nicio dorinţă de a părăsi UE.
La summitul Ucraina-UE la care a participat Borrell, liderii UE au spus că blocul va ajuta Ucraina să asigure o aprovizionare constantă cu gaze naturale în această iarnă şi să protejeze ţara de orice reducere a livrărilor ruseşti.
Ucraina face lobby la aliaţii săi occidentali pentru a pedepsi Rusia pentru ceea ce spune că este încercarea Moscovei de a se folosi de livrările de gaze ca armă geopolitică împotriva Europei.
Îngrijorările energetice au declanşat, de asemenea, o dispută între Ucraina şi Ungaria, vecina sa din UE, luna trecută, după ce Budapesta a semnat un nou acord pe termen lung cu Rusia, care a exclus Ucraina ca ţară de tranzit.
Ucraina doreşte ca UE să investigheze acordul, argumentând că ar putea încălca regulile UE în domeniul energiei.
"Statele membre sunt libere să încheie acorduri bilaterale. Din câte ştiu, nu există nimic ilegal, nimic care să contravină legislaţiei europene, în legătură cu acest acord între Ungaria şi Gazprom ", a spus Borrell.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.