Boeingul 737-800 aparţinând companiei ucrainene Ukraine International Airlines (UIA) a fost doborât, la 8 ianuarie, în apropiere de Teheran, cu două rachete lansate de către forţele iraniene, şi nu cu una, potrivit unei noi înregistrări video publicate de cotidianul american The New York Times, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După mai multe zile de dezminţiri oficiale ale tezei potrivit căreia a fost trasă o rachetă asupra zborului PS752, forţele iraniene şi-au recunoscut sâmbătă vina, evocând o ”eroare umană”.

Potrivit acestor imagini - autentificate de NYT -, avionul a fost atins de două rachete lansate dontr-o bază militară din apropiere de Teheran.

Aceste imagini, surprinse de o cameră video de supraveghere şi filmate cu un telefon mobil, relevă traiectoria unui obiect strălucitor, noaptea, iar apoi o explozie pe cer după aproape 20 de secunde.

Un al doilea obiect luminos este lansat, zece secunde mai târziu - din acelaşi loc, în aceeaşi direcţie - şi explodează zece secunde mai târziu. Un minut mai târziu, o minge de foc apare scurt timp în partea de sus a ecranului.

Aceste imagini sunt ”verificate”, scrie NYT.

Potrivit ziarului, ele au fost surprinse de o cameră de supraveghere instalată pe acoperişul unui imobil în apropiere de satul Bid Kaneh, la şase kilometri distanţă de o bază militară. Localitatea se află la aproxoimativ 30 de kilometri nord-vest de Aeroportul Internaţional din Teheran.

Potrivit cotidianului, aceste imagini explică ”de ce transponderul aeronavei a încetat să funcţioneze cu câteva secunde înainte să fie atins de a doua rachetă”.

Avionul a reuşit apoi să-şi schimbe traiectoria, pentru a reveni pe aeroport, dup care s-a prăbuşit.

Teheranul a anunţat marţi arestări în cadrul anchetei.

Cele 176 de persoane de la bord, majoritatea iranieni şi canadieni, au murit.

MANIFESTAŢII ŞI SLOGANURI OSTILE AUTORITĂŢILOR

Acest anunţ a provocat un val de furie în Iran, unde înregistrări video puse în curculaţie pe reţele de socializare surpind sâmbătă manifestaţii la care s-au strigat sloganuri ostile autorităţilor, inclusiv împotriva clerului şiit.

Potrivit unor noi imagini, imposibil de autentificat imediat, noi manifestaţii au avut loc marţi seara, la universităţi din Teheran, iar confruntări ar fi avut loc între studenţi şi membri Basij (Forţa de Mobilizare a Rezistenţei), tineri voluntari loialişti.

Iranul a invitat experţi din Canada, Franţa, Ucraina şi Statele Unite să participe la anchetă.

Premierul canadian Justin Trudeau i-a cerut într-o convorbire telefonică preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ajute la stabilirea unui dialog cu autorităţile iraniene - cu care Ottawa şi-a întrerupt relaţiile în 2012 -, pentru ca acestea să identifice victimele canadiene.

Catastrofa aeriană a avut loc în toiul unor tensiuni puternice între Washington şi Teheran, după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani într-un atac cu un avion fără pilot (dronă) la Bagdad.

Ca represalii, Teheranul a efectuat la 8 ianuarie tiruri de rachetă asupra a două baze militare folosite de armata americană în Irak, fără să provoace victime.

Câteva ore mai târziu, avionul ucrainean era doborât ”din greşeală”, în contextul în care apărarea antiaeriană iraniană era în stare de alrrtă de nivel de ”război”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.