Un grup de coordonare a ţărilor din care se află morţi între victimele zborului PS752, doborât în Iran, se întâlnesc joi la Londra, la inţiativa Canadei, a anunţat ministrul canadian de Externe François-Philippe Champagne, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Din acest grup, înfiinţat de Canada în urma dramei, fac parte Regatul Unit, Ucraina, Suedia şi Afganistanul.

Cele cinci ţări au discutat deja în două rânduri, la telefon, şi reflectează la eventuale compensaţii financiare, în urma doborârii miercuri a Beoingului 737-800 aparţinând companiei ucrainene Ukraine International Airlines (UIA), soldată cu 176 de morţi, între care 57 de canadieni.

Forţele iraniene au recunoscut sâmbătă că au doborât avionul din greşeală, la puţin timp după decolare.

”Am convocat prima reuniune faţă în faţă a Grupului internaţional de coordonare joi, la Casa Canadei la Londra”, a anunţat luni pe Twitter ministrul canadian François-Philippe Champagne.

Miniştrii de Externe din cele cinci ţări care fac parte din grup urmează să încerce să menţină presiunea asupra Iranului, pentru a obţine un acces consular, a organiza repatrierea rămăşiţelor victimelor şi a cere o anchetă transparentă din partea Teheranului, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului canadian de Externe.

TRUDEAU CRITICĂ CU JUMĂTATE DE GURĂ POLITICA AMERICANĂ

Pasagerii ucişi în doborârea Boeingului ucrainean de către Iran ar fi în viaţă dacă nu ar fi existat recenta escaladare a tensiunilor în regiune, a deplâns luni premierul canadian Justin Trudeau.

Comunitatea internaţională a fost ”foarte, foarte clară cu privire la necesitatea unui Iran denuclearizat” pe plan militar, dar şi privind ”gestionarea tensiunilor în regiune, provocate de asemenea de acţiunile Statelor Unite”, a declarat trudeau într-un interviu acordat postului Global.

”Eu cred că, dacă nu ar fi fost tensiuni şi o escaladare recent în regiune, aceşti canadieni ar fi în acest moment acasă împreună cu familiile lor”, a spus premierul canadian, referindu-se la cei 57 de compatrioţi ai săi morţi în catastrofă.

Tensiunile cronice între Statele Unite şi Iran s-au accelerat la 3 ianuarie, prin eliminarea de către Washington a unui important general iranian, Qassem Soleimani, în Irak, urmată de represalii iraniene - prin tiruri de rachetă - vizând două baze militare irakiene în care se află militari americani în Irak la 8 ianuarie, cu câteva ore înainte de diborârea avionului.

Justin Trudeau a mai spus că i-ar fi plăcut, ”evident”, să fie avertizat dinainte de Washington cu privire la atacul cu un avion fără pilot (dronă) în care a fost asasinat Soleimani.

ANCHETATORII CANADIENI URMEAZĂ SĂ AIBĂ ACCES LA CUTIILE NEGRE

Experţi canadieni trimiţi luni la Teheran pentru a ancheta cu privire la doborârea Boeingului ucrainean vor avea acces la epavă şi la cutiile negre ale aeronavei, au anunţat oficiali canadieni.

De asemena, zece reprezentanţi ai Ministerului canadian de Externe erau aşteptaţi la Teheran, unde urmează să identifice şi să repatrieze victmele canadiene ale accidentului.

”Nu cunoaştem amploarea pe care o va lua ancheta noastră”, însă ”rolul nostru va fi foarte limitat”, în virtutea reglementărilor Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), a recunoscut într-o conferinţă de presă preşedinta Biroului Securităţii Transporturilor (BST) din Canada Kathy Fox.

Însă ”există semne care sugerează că Iranul va permite BST să joace un rol mai activ, ceea ce este în mod normal permis”, a declarat ea, adăugând că doi anchetatori canadieni din cadrul BST erau aşteptaţi luni seara la Teheran, iar alţi doi urmau să li se alăture în curând.

Ei au fost invitaţi de Iran - care efectuează ancheta - pentru a asista la decriptarea cutiilor negre ale Boeingului, care înregistrează parametrii tehnici aizborului şi discuţiile echipajului, a precizat ea.

Anchetatorii canadieni vor avea, de asemenea, acces la locul prăbuşirii şi vor putea asista la reconstituirea epavei într-un hangar în apropiere.

Spre deosebire de Ucraina, Statele Unite şi Franţa, care participă deplin la anchetă în calitate de ”reprezentanţi acreditaţi”, Canada va avea doar un rol de ”expert”, în virtutea anexei 13 a OACI, a precizat Fox.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.