Locuitorii din Florida au miercuri o ultimă zi pentru a pleca sau pentru a se adăposti înaintea uraganului Milton, ajuns de intensitate maximă, 5 pe scara Saffir-Simpson, ceea ce înseamnă că are potenţialul de a fi unul dintre cele mai distructive care au lovit vreodată coasta Golfului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu peste 1 milion de persoane aflate sub ordin de evacuare, cei care fug spre zonele mai înalte au blocat autostrăzile, iar benzinăriile au rămas fără combustibil, zguduind şi mai mult o regiune care încă nu s-a refăcut după efectele devastatoare ale uraganului Helene care a lovit acum mai puţin de două săptămâni.

Furtuna se afla pe o traiectorie de coliziune cu zona metropolitană Tampa Bay, unde locuiesc peste 3 milioane de oameni, deşi meteorologii spun că traiectoria ar putea varia înainte ca furtuna să atingă ţărmul, miercuri seara târziu sau joi dimineaţa devreme.

Uraganul se deplasează pe o rută rară, de la vest la est prin Golful Mexic, şi este probabil să aducă valuri de 3 metri sau mai mari în cea mai mare parte a coastei.

Oficialii, de la preşedintele american Joe Biden până la primarul oraşului Tampa, Jane Castor, au avertizat oamenii aflaţi în zonele de evacuare să plece, pentru că altfel riscă să moară.

Milton aduce vânt ce poate atinge 260 km/h, potrivit Centrului Naţional al Uraganelor din SUA, situându-se la cel mai înalt nivel pe scara Saffir-Simpson cu cinci trepte. În timp ce viteza vântului ar putea să scadă şi Milton să retrogradeze la o categorie inferioară, deocamdată dimensiunea furtunii creşte, punând în pericol tot mai multe zone de coastă.

Miercuri, la ora 3:00 GMT (6:00, ora României), ochiul furtunii se afla la 650 km sud-vest de Tampa, deplasându-se spre nord-est cu 19 km/h.

Este de aşteptat ca Milton să îşi menţină puterea de uragan pe măsură ce traversează peninsula Florida, prezentând pericol de valuri înalte inclusiv pe coasta atlantică a statului.

Aproximativ 2,8% din produsul intern brut al Statelor Unite se află în calea directă a lui Milton, arată Ryan Sweet, economist şef pentru Statele Unite la Oxford Economics. Companiile aeriene, firmele energetice şi un parc tematic Universal Studios se numără printre companiile care au început să îşi oprească operaţiunile din Florida, pregătindu-se de perturbări.

Milton a devenit a treia furtună cu cea mai rapidă intensificare înregistrată în Atlantic, crescând de la categoria 1 la categoria 5 în mai puţin de 24 de ore.

„Aceste temperaturi extrem de ridicate la suprafaţa mării oferă combustibilul necesar pentru intensificarea rapidă pe care am văzut-o”, explică climatologul Daniel Gilford de la Climate Central, un grup de cercetare nonprofit. „Ştim că, pe măsură ce oamenii cresc cantitatea de gaze cu efect de seră din atmosferă, în mare parte prin arderea combustibililor fosili, creştem această temperatură pe întreaga planetă”, arată expertul

Mai mult de o duzină de comitate de pe coastă au emis ordine de evacuare obligatorie, inclusiv comitatul Hillsborough unde se află Tampa. Comitatul Pinellas, care include oraşul St. Petersburg, a ordonat evacuarea a peste 500.000 de persoane. Comitatul Lee a declarat că 416.000 de persoane locuiesc în zonele sale de evacuare obligatorie.

De asemenea, casele mobile, căminele de bătrâni şi facilităţile de asistenţă socială au fost supuse evacuării obligatorii.

Marţi, traficul era îngreunat pe drumurile care ies din Tampa, iar 17% din cele aproape 8.000 de benzinării din Florida rămăseseră fără combustibil, potrivit GasBuddy, care urmăreşte pieţele de combustibil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.