Justiţia germană l-a condamnat pe Björn Höcke, una dintre cele mai radicale figuri ale Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), la plata unei amenzi în valoare de 13.000 de euro cu privire la faptul că a folosit un slogan nazist, relatează AFP.
Parchetul a cerut ca Höcke să fie condamnat la şase luni de închisoare - cu suspendare -, judecat la Halle (est), cu privire la faptul că a folosit în mod voit sloganul naţional-socialist (nazist) "Alles für Deutschland" (”Totul pentru Germania) la un miting electoral, la Merseburg (est), în 2021.
”Totul pentru Germania” era o deviză folosită de SA, o formţaiune paramilitară a partidului nazist care a jucat un rol esenţial în cucerirea puterii de către Adolf Hitler.
În Germania, legea interzice folosirea sloganurilor naziste sau afişarea unor simboluri al celui de-al Treilea Reich.
Un fost profesor de istorie la liceu, Björn Höcke, în vârstă de 52 de ani, în prezent liderul AfD în Turingia (est), a declarat că nu ştia că această frază este un slogan nazist.
Parchetul a cerut ca Höcke să fie condamnat la plata unei amenzi în valoare de 10.000 de euro unei organizaţii de utilitate publică.
Declaraţiile lui Höcke potrivit cărora nu ştia că sloganul "Alles für Deutschland" era un slogan al SA nu sunt ”nici credibile şi nici de înţeles”, a denunţat procurorul din Halle Benedikt Bernzen.
Höcke ar fi urmat să fie judecat şi de un al doilea cap de acuzre, după ce a strigat ”Totul pentru...” şi a determinat publicat publicul să-i răspundă ”Germania” la un miting AfD în Turingia, în decembrie.
Tribunalul a decis însă să despartă procedurile, pentru că apărarea nu a avut suficient timp să se pregătească.
Höcke risca până la trei ani de închisoare, însă judecătorul Jan Stengel a anunţat la începutul procesului că o amendă va fi considerată ca potrivit de către tribunal, în cazul în care inculpatul este găsit vinovat.
”EXTREMIST”
Acest proces are loc în contextul în care AfD este vizat în mai multe scandaluri care-i erodează popularitatea înaintea alegerilor europene de la 9 iunie.
Înfiinţat în 2013, acest partid populist şi împotriva migranţilor a avut până la începutul acestui an vântul în pupa în sondaje şi spera să triumfe în acest scrutin şi în trei alegeri regionale, în septembrie, în estul Germaniei, considerat drept fieful său.
Însă, la jumătatea lui ianuarie, participarea a sute de membri AfD, dezvăluită de către presă, la o reuniune a ultradreptei în vederea discurării unui plan de expulzare masivă a persoanelor străine sau de origine străină din Germania a şocat ţara.
Apoi, în aprilie, o anchetă a fost deschisă cu privire la presupuse finanţări rise şi chineze vizându-l pe capul de listă al AfD în scrutinul european, eurodeputatul Maximilian Krah, după ce unul dintre asistenţii acestuia la Parlamentul European (PE) a fost arestat, suspectat de faptul că este un agent chinez.
Considerat un extremist de către serviciile germane de informaţii, Höcke este una dintre cele mai controversate personalităţi din AfD.
În trecut, el a catalogat Monumentul Holocaustului de la Berlin drept un ”memorial al ruşinii” şi a îndemnat la o ”schimbare cu 180 de grade” al cultului spăşirii nazismului.
Din cauza unor poziţii extreme, filiala AfD din Turingia, dar şi cea din Saxonia Anhalt, au fost plasate sub o ”supraveghere sistematică” de către serviciile regionale de informaţii.
Luni, un tribunal din Münster (nord-vest) a autorizat serviciile de informaţii să menţină o supraveghere a întregului partid, respingând astfel o cerere a AfD împotriva calsării sale ca ”suspect de extremism”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...