Procesul lui Björn Höcke, una dintre figurile cele mai radicale ale Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), judecat cu privire la folosirea unui slogan nazist, a început joi în estul Germaniei, odată cu apropierea unor alegeri regionale-cheie în care formaţiunea sa speră să se impună, relatează AFP.
Câteva sute de manifestanţi, care agitau banderole cu mesaje ca ”Opriţi AfD!” sau ”Björn Höcke este un nazist” şi care strigau sloganuri împotriva extremei drepte, s-au adunat în faţa sediului tribunalului, înconjuraţi de forţe de poliţie,
Höcke, zâmbind uşor, care purta un costum închis la culoare şi o crataă bleu deschis, a intrat şi i-a fixat îndelung pe procurori în sala de audieri.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cu patru luni şi jumătate înainte de alegerile din Turingia, un land în fosta Republică Democratică Germană (RDG) comunistă, în care visează să ajungă la putere, acest proces organizat la Halle/Saale, în landul vecin Saxonia-Anhalt, este extrem de urmărit.
Înfiinţat în 2013, AfD a înregistrat din vară un puseu în sondaje, însă a fost recent stânjenit după ce unul dintre principalii săi candidaţi în alegerile europene din iunie a fost acuzat că a luat bani de la o reţea de propagandă finanţată de Moscova.
În Turingia, AfD este creditat pe orimul loc în scrutinul regional, la fel ca în Saxonia şi în Brandenburg, alte două landuri din fosta RDG, ai căror locuitori sunt chemaţi la urne în septembrie,
Björn Höcke este judecat după ce a declarat ”totul pentru patria noastră, totul pentru Saxonia-Anhalt, totul pentru Germania” la un miting electoral în mai 2021, la Merseburg, în apropiere de Halle.
”MONUMENT AL RUŞINII”
Or ”totul pentru Germania” era una dintre devizele folosite de SA, o formaţiune paramilitară a Partidului Nazist care a jucat un rol esenţial în cucerirrea puterii de către Adolf Hitler.
Höcke, în vârstă de 52 de ani, care a predat istorie timp de 15 ani la liceu, afirmă că nu a ştiut acest lucru.
În Germania, unde legea interzice oficial folosirea unor slogane naziste sau exhibarea în public a simbolelor celui de-al Treilea Reich, acest delict este pasibil de până la trei ani de închisoare.
În decembrie, la un miting AfD la Gera, în Turingia, Höcke a recidivat. El a spus ”totul pentru” după care a incitat publicul să strige ”Germania”.
Höcke este un obişnuit al unor provocări verbale.
În 2017, el a catalogat Memorialul Holocaustului din Berlin drept un ”monument al ruşinii”, într-un discurs pe care l-a susţinut la Dresda, în Saxonia, iar excludereav sa din partid a fost luată în discuţie.
ASCENSIUNE
Cu părul pieptănat pe o parte, acest bărbat cu o statură sveltă şi ochi albaştri ca de oţel pledează în favoarea renunţării la cultura spăşirii crimelor naziste - fundamentul postbelic al ţării.
Höcke a crescut în vestul Germaniei, într-o familie convinsă de tezele extremei drepte.
Primăvara lui 2013 a marcat punctul de pornire al ascensiunii politice a acestui tată al patru copii. El a fost membru fondator al secţiei regionale a AfD în Turingia, unde s-a mutat cu cinci ani mai înainte.
În august 2013 el a devebit preşedinte. În urma alegrilor regionale din 2014, în care AfD a intrat în Parlamentul Turingiei - cu 10,8% dintre voturile exprimate -, el a devenit şeful grupului parlamentar, o funcţie pe care o deţine în continuare.
Din cauza poziţiilor sale foarte radicale, AfD Turingia, la fel ca filiala din Saxa-Anhalt, au fost plasate sub supravegherea servicilor germane de informaţii.
”În alegerile din această regiune, o condamnare a lui Höcke de către tribunal nu va schimba nimic, pentru că ei sunt convinşi că instituţiile democratice îl urăsc”, declară AFP un politolog de la Universitatea din Leipzig, în Saxonia, Johannes Kiess.
”În schimb, simpatizanţii AfD din vestul ţării consideră acest proces o şifonare a imaginii partidului”, adaugă el.
Înaintea alegerilor europene, Höcke depune eforturi să-şi dediabolizeze imaginea.
Într-un duel televizat, în urmă cu o săptămână, el a pretins că conceptul de ”remigraţie” al partidului său vizează să-i facă să vină înapoi pe germanii care trăiesc în străinătate şi nu să-i expulzeze pe străini din Germania.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.