Biserica Ortodoxă din Bulgaria l-a ales duminică pe Daniil, un mitropolit în vârstă de 52 de ani considerat prorus, ca noul său lider, în urma unui vot care a reflectat diviziunile din biserică şi din societate în general de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de doi ani, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diviziunile crescânde între facţiunile proruse şi antiruse din cadrul clerului superior au început după ce unii dintre ei au încercat să intensifice relaţiile cu Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care a fost recunoscută de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol în 2019. Patriarhii ruşi şi majoritatea celorlalţi patriarhi ortodocşi au refuzat să accepte desemnarea care a oficializat o scindare cu Biserica Rusă.

Spre deosebire de regretatul său predecesor, care în ultimele sale rugăciuni a criticat agresiunea Rusiei în Ucraina, Daniil a luat partea Patriarhiei Moscovei în disputa sa cu Patriarhia Ecumenică în privinţa independenţei Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Daniil a criticat, de asemenea, expulzarea în toamna anului trecut a unui rus şi a doi clerici belaruşi acuzaţi de spionaj pentru Moscova, iar în rugăciunile sale i-a blamat pe cei care au numit Rusia "agresor".

Bărbatul în vârstă de 52 de ani, născut Atanas Nikolov, a studiat teologia la Sofia şi, în cele din urmă, a mers să slujească ca monah într-o mănăstire. El face parte din prima generaţie de tineri bulgari care s-au alăturat bisericii după căderea comunismului.

Clopotele catedralei Alexander Nevski din centrul Sofiei au anunţat alegerea unui nou patriarh de către cei 138 de delegaţi la consiliul bisericesc. La scurt timp după aceea, purtătorul de cuvânt al consiliului, Ciprian, a declarat că "mitropolitul de Vidin Daniil a fost ales de cler şi popor ca Sfânt Patriarh bulgar şi mitropolit de Sofia".

Daniil a fost îmbrăcat în ţinuta patriarhală verde şi aurie şi şi-a pus pe cap vălul alb, simbol al funcţiei sale.

Într-un tur de scrutin strâns, Daniil a obţinut sprijinul a 69 de delegaţi împotriva lui Grigorie, mitropolitul de Vratsa, care a fost susţinut de 66 de delegaţi. Patriarhul este ales pe viaţă, dacă nu demisionează.

Daniil îi succede Patriarhului Neofit, care a decedat în martie la vârsta de 78 de ani, după ce a condus biserica timp de 11 ani.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.