Un fost critic devenit un apărător fervent al lui Donald Trump, J.D. Vance a fost ales ca partener de cursă de către fostul preşedinte republican, o numire care consacră o carieră fulgerătoare şi atipică a acestei voci a Americii declasate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un fost miltar şi scriitor de succes, acest ales din Ohio în vârstă de 39 de ani, cu un profil eclectic, a apărat neîncetat în Congresul american cauzele dragi fostului preşedinte republican, ca lupta împotriva imigraţiei şi apărarea protecţionismului economic.

”Am o memorie bună. Dacă lupţi politic împotriva lui Trump şi candidaţilor pe care-i susţine azi, nu veni să-mi ceri ajutorul peste un an să-ţi treci legea sau proiectele la care ţii”, avertiza la începutul anului senatorul cu o faţă rortundă, o freză impecabilă şi o barbă îngrijită.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Aceste declaraţii au fost luate în derâdere de către opozanţii săi, care au subliniat ironia stituaţiei - înainte de a-l apăra cu dinţii şi cu ghearele pe Donald Trump, J.D. Vance nu se zgârcea deloc în critici la adresa miliardarului.

El s-a declarat într-o bună zi un ”tip care nu va fi nicodată pro-Trump” şi l-a catalogat în trecut pe magnat drept ”idiot” şi ”nociv” şi şi-a exprimat îngrijorarea că ar putea fi ”Hitlerul Americii”.

După tentativa de asasinare a fostului preşedinte, sâmbătă, republicanul a arătat cu degetul ”campania lui Biden”, care-l prezintă pe Donald Trump drept ”un fascist autoritar care trebuie oprit cu orice preţ”.

”Această retorică a condus în mod direct la tentativa de asasinare a preşedintelui Trump”, a acuzat el.

Înainte de a ajunge la Washington, J.D. Vance a avut o carieră cel puţin atipică.

El a crescut într-o familie monoparentală modestă, în "Rust Belt", o regiune din nord-estul Statelor Unite profund marcată de declinul industrial, iar apoi a intrat în armată.

A studiat dreptul într-una dintre cele mai prestigioase universităţi din ţară, după care şi-a făcut o carieră în Silicon Valley.

Însă o carte - ”Hillbilly Elegy", publicată în 2016 - avea să-l facă cunoscut.

În această poveste autobiografică - devenită un best-seller adaptat în cinematografie -, J.D. Vance îşi povesteşte coplăria haotică într-o Americă albă devastată de şomaj şi adicţii şi dă glas unei populaţii muncitoreşti şi declasate, plină de ranchiune.

CREDINŢĂ

Abia mai târziu se apropie de curentul trumpist.

Cartea sa îi atrage atenţia fiului mai mare al fostului preşedinte, Donald Trump Jr, care-i devine un prieten apropiat.

Donald Trump Jr ar fi jucat un rol important în numirea sa în postul de vicepreşedinte.

J.D. Vance îmbrăţişează temele majore al lui Donald Trump, dar şi tonul combativ şi discursul populist al acestuia, şi obţine susţinerea miliardarului în campania sa la un mandat în Senat în 2022.

El îşi scoate în faţă credinţa creştină ca busolă privată şi politică şi se impune în Congres ca un apărător feroce al mganatului republican - ţintit în mai multe proceduri penale şi civile.

”Administraţia Biden vrea să-l vadă pe Trump murind în închisoare şi să-i  ruineze familia. Acesta este cel mai mare atac împotriva democraţiei văzut vreodată”, denunţa el pe X în martie.

”Dacă eşti prea laş să denunţi asta, nu eşti pregătit pentru acest moment al politicii americane”, adăuga el.

NOUA DREAPTĂ

Acest tată al trei copii a devenit o figură prizată de platoruile de televiziune, pe care îl apără energic şi cu loialitate pe candidatul republican în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

El se aliniază perfect la poziţiile cu privire la migraţie şi economie ale şefului său, însă pare mult mai dreapta în alte probleme, ca avortul, în privinţa căruia s-a pronunţat împotriva excepţiilor de la interdicţii, inclusiv în caz de viol şi incest.

J.D. Vance a devenit figura din fruntea mişcării ”Noua Dreaptă” a unor tineri conservatori care încearcă să dea o orientare şi mai radicală mişcării izolaţioniste şi antimigraţie a lui Donald Trump, scria în martie Politico.

”Spre deosebire de susţinătorii republicani mai convenţionali ai lui Trump, cohorta Noii Drepte a lui Vance consideră că Trump este doar prima etapă a unei revoluţii populist-naţionaliste mai largi, care ste deja pe cale să remodeleze dreapta americană, scria site-ul.

”Iar dacă îşi ating scopurile, acest lucru va remodela în curând America în ansamblul său”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.