Un avion aprţinând armatei algeriene s-a prăbuşit miercuri, la puţin timp după decolare de la baza aeriană Boufarik, situată la aproximativ 30 de kilometri sud de Alger, iar 257 de persoane au murit, majoritatea militari, relatează AFP.
Un fotojurnalist AFP aflat la faţa locului a putut să vadă epava calcinată şi înnegrită a aeronavei, într-o zonă nelocuită, pe un câmp situat la aproximativ 100 de metri de zidurile incintei baze aeriene.
Flăcările, care au distrus aproape în întregime avionul au fost stinse, a constatat el. Zeci de vehicule de pompieri şi sute de ambulanţe erau prezente la faţa locului - încercuit de forţe de securitate, care împiedicau jurnalişti şi curioşi să se apropie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Prăbuşirea s-a soldat cu 257 de morţi - majoritatea militari - şi membri ai familiilor lor, a anunţat Ministerul algerian al Apărării într-un comunicat.
Victimele sunt cei zece membri ai echipajului şi 247 de pasageri, ”din care cea mai mare fac parte din personalul Armatei Naţionale Populare (ANP), dar şi membri ai familiilor lor”, precizează ministerul, fără să anunţe eventuali supravieţuitori.
Adjunctul ministrului algerian al Apărării, care este totodată leful Statului Major al ANP - forţele armate alegeriene, generalul Ahmed Gaïd Salah, s-a dus la fţa locului accidentului şi a ordonat să se înfiinţeze ”imediat o comisie de anchetă care să stabilească circumstanţele accidentului”, potrivit Ministerului Apărării.
Aeronava implicată în accident este un Iliuşin 76 (IL-76) - cu patru reactoare, de uz civil şi militar de fabricaţie sovietică iar apoi rusă -, la bordul căruia au luat loc aproximativ o sută de persoane, a declarat iniţial o sursă militară pentru AFP.
Potrivit site-ului constructorului, IL-76 poate să transporte între 126 şi 225 de pasageri, în funcţie de model.
”Un avion de transport militar care asigura zborul Boufarik-Tindouf-Béchar s-a prăbuşit în această (miercuri) dimineaţa, 11 aprilie 2018, în perimetrul bazei aeriene Boufarik, pe un câmp agricol nelocuit”, a anunţat iniţial Ministerul algerian al Apărării.
La Tindouf, situat la 1.800 de kilometri distanţă de Alger, în apropiere de frontiera cu Marocul şi Sahara Occidentală, se află numeroase tabere de refugiaţi saharieni, dar şi sediul administraţiei Republicii Arabe Democratice Saharwi (RASD), proclamată în 1976 de separatişti din Frontul Polisario.
Polisario, susţinut de Alger, reclamă independenţa Saharei Occidentale, revendicate de Maroc, care a ocupat cea mai mare parte a acesteia din 1975.
La Béchar, situat la aproximativ 1.000 de kilometri sud-vest de Alger, se află o importantă bază militară, în apropiere de frontiera închisă dintre Algeria şi Maroc - cele două ţări surori şi inamice din Magreb.
O SERIE DE PRĂBUŞIRI
Nicio ipoteză nu a fost, pentru moment, avansată în vederea explicării accidentului.
Mai multe aeronave aparţinând armatei algeriene s-au prăbuşit în ultimii ani, soldate cu zeci de victime.
Cel mai grav incident din ultimii ani a avut loc în februarie 2014, când 77 de persoane - militari şi membri ai familiilor lor - au murit în accidentul unui Hercules C-130, o aeronavă de transport aparţinând armatei algeriene, care s-a prăbuşit în timp ce survola Muntele Fortas, în apropiere de Oum El Bouaghi, la 500 de kilometri est de Alger.
O persoană a supravieţuit atunci. Ministerul Apărării a atribuit accidentul unor condiţii meteorologice nefavorabile.
Mai recent, în 2016, 12 militari algerieni au murit în accidentul unui elicopter, care s-a prăbuşit în sudul ţării, din cauza unei pene tehnice.
În noiembrie 2014, un avion de vânătoare de tip MiG-25 aparţinând armatei algeriene s-a prăbuşit la aproximativ 200 de kilomeri sud de Alger, după ce pilotul s-a ejectat. Cu o lună înainte, un bombardier de tip Suhoi-24 s-a prăbuşit în timpul unui antrenament la sud de Alger, iar cei doi militari de la bord au murit.
În decembrie 2012, doi piloţi din cadrul forţelor aeriene algeriene au murit într-o coliziune, în zbor, între două avioane de luptă, în timpul unui anternament la Tlemcen, în vestul extrem algerian.
Cu o lună mai înainte, şase persoane - cinci militari şi un reprezentant al Băncii Algeriei - au murit în urma prăbuşirii unei aeronave de tip CASA C-295 aparţinând forţelor aeriene algeriene, în sud-estul Franţei, un accident atribuit unei acumulări de gheaţă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...