Preşedintele american Joe Biden anunţă miercuri că ”repară o greşeală istorică” şi deschide posibilitatea graţierii unor foşti militari condamnaţi în baza Articolului 125 al Codului Justiţiei Militare - care făcea dintr-o relaţie sexuală între persoane de acelaşi sex o infracţiune pasibilă de Curtea Marţială - care a reprimat homosexualitatea în armata americană timp de zeci de ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În pofida curajului şi sacrificiului lor, mii de militari LGBT+ au fost excluşi din armată din cauza orientării lor sexuale sau a identităţii lor de gen. Unii dintre aceşti patrioţi  au fost trimişi în faţa unor Curţi Marţiale şi au purtat povara acestei grele nedreptărţi timp de decenii”, declară, citat într-un comunicat, şeful statului american.

El subliniază că, prin acest gest, vrea ”să asigure că cultura forţelor noastre armate reflectă valorile care fac din noi o naţiune excepţională”.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

O oficială americană de rang înalt apreciază într-un interviu de presă că mii de persoane ar putea fi eligibile.

Decizia lui Joe Biden priveşte în mod specific Articolul 125 al Codului Justiţiei Militare - care datează din 1951 şi pe care Congresul l-a făcut caduc în 2013.

Acest text făcea din sodomia între adulţi care consimţeau o infracţiune pasibilă de Curtea Marţială.

Foştii militari vizaţi este necesar să facă denersul de a cere această graţiere prezidenţială - care nu este automată.

În afară de aspectul simbolic, aceste persoane îşi vor putea modifica documentele militare şi îşi vor putea restabili astfel dreptul la anumite prestaţii de care au fost private.

Lesbienele, gay-ii, bisexualii şi transsexualii erau pur şi simplu excluşi din armata americană până în 1994, când a intrat în vigoare regula ”Don't Ask, don't tell” (”Nu întreba, nu spune nimic”).

Această regulă - ridicată în 2011 - obliga lesbienele, gay-ii, bisexualii şi transsexualii să păstreze tăcerea asupra orientării lor sexuale, în cazul în care voiau să rămână în armată.

În 2023, Departamentul Apărării a lansat o iniţiativă în vederea identificării foştilor militari daţi afară din armată în virtutea acestei reguli ”Don't ask, don't tel”, care au suferit, din această cauză, prejudicii financiare sau s-au confruntat cu obstacole în căutarea unui loc de muncă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.