Preşedintele american Joe Biden a ajuns, miercuri, în Franţa, pentru a participa la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, o vizită menită să sublinieze angajamentul său faţă de aliaţii SUA din Europa şi să pună în contrast viziunea sa despre democraţie cu cea a oponentului său politic Donald Trump, relatează Reuters.
UPDATE - Preşedintele Statelor Unite a aterizat pe aeroportul Orly, în apropiere de Paris, la ora locală 9.28 (10.28, ora României), fiind întâmpinat de premierul Gabriel Attal.
Joi, el se va îndrepta spre plajele din Normandia pentru cea de-a 80-a aniversare a Zilei Z, operaţiunea de amploare desfăşurată în cel mai mare secret de către comandamentele americane, britanice şi ale Franţei Libere pentru a deschide calea spre eliberarea Franţei şi înfrângerea Germaniei naziste.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Biden va petrece cinci zile în Franţa şi va participa la evenimentele dedicate Debarcării din Normandia, unde forţele americane şi aliate au luat cu asalt plajele franceze, într-un atac care a ajutat la înfrângerea Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial. Totodată, el va ţine un discurs important şi va avea o vizită de stat formală, alături de preşedintele francez Emmanuel Macron.
În timp ce se va afla în Normandia, Biden va avea discuţii cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, privind eforturile de război pentru a respinge invazia rusească, a declarat jurnaliştilor consilierul pe probleme de securitate de la Casa Alba Jake Sullivan, la bordul aeronavei prezidenţiale, în zborul spre Paris.
Declaraţiile lui Biden din Normandia, atât joi la ceremonia oficială privind marcare a 80 de ani, cât şi vineri la promontoriul Pointe du Hoc, se vor axa pe pericolele izolaţionismului şi nevoia de a se opune dictatorilor, a spus Sullivan.
Biden va face o conexiune între Al Doilea Război Mondial, trecând prin Războiul Rece şi crearea alianţei NATO, până în ziua de astăzi, ”când ne confruntăm din nou cu războiul în Europa, când NATO s-a mobilizat pentru a apărarea libertatea şi suveranitate”.
În ceea ce promite a fi un moment emoţionant, Biden se va întâlni cu veterani care au participat la Debarcarea din Normandia.
Purtătorul de cuvânt pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă John Kirby a afirmat că Biden şi Macron vor discuta, în timpul vizitei, despre potenţiala folosire a circa 300 de miliarde de dolari din active îngheţate ale Rusiei pentru a ajuta Ucraina.
Democratul Biden candidează pentru un nou mandat în noiembrie, avându-l ca oponent pe republicanul Trump, şi a făcut din păstrarea şi întărirea democraţiei americane un punct cheie al campaniei sale, în urma celor patru ani haotici de mandat ai lui Trump.
Trump a refuzat să accepte rezultatele alegerilor din 2020, ceea ce a dus la un atac mortal asupra Capitoliului al susţinătorilor săi, în 6 ianuarie 2021. El a promis să îşi urmărească oponenţii politici, să deporteze migranţii şi să îi pedepsească pe acuzatori, în al doilea mandat.
Trump a ameninţat să îi abandoneze pe aliaţii NATO dacă ei nu îşi sporesc cheltuielile cu apărarea şi există temeri că el ar putea chiar retrage Statele Unite din alianţă, dacă ar fi reales.
Mesajul lui Biden privind democraţia ar putea fi complicat de susţinerea sa solidă pentru premierul israelian Netanyahu în războiul Israelului cu Hamas din Gaza, în care au murit zeci de mii de palestinieni, după ce Hamas a atacat Israelul, în octombrie anul trecut, omorând peste o mie de oameni.
Curtea Penală Internaţională l-a acuzat pe Netanyahu de crime de război, iar unii aliaţi internaţionali şi votanţi de stânga din Statele Unite vor ca Biden să oprească sprijinul militar acordat Israelului. Problema l-ar putea afecta pe Biden în state-cheie, inclusiv Michigan, în alegerile din noiembrie.
Manifestările dedicate Debarcării din Normandia vin în contextul unui conflict modern în Europa, războiul de pestre doi ani al Rusiei cu Ucraina.
La un eveniment de strângere de fonduri înainte de călătorie, Biden a numit invazia din Ziua Z ”unul dintre cele mai importante momente din istoria apărării libertăţii şi democraţiei din istoria lumii” şi a afirmat că nu trebuie renunţat la sacrificiile de acea zi.
”Democraţia este supusă la vot literalmente în acest an. Miza este viitorul democraţiei şi al libertăţii. Avem soldaţi curajoşi care şi-au dat vieţile pe plajele din Normandia care şi-au îndeplinit partea lor”, le-a spus el, luni, donatorilor din Connecticut.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.