Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că misiunea armatei Statelor Unite în Afganistan se va încheia pe 31 august şi a cerut liderilor acestei ţări ”să se unească” pentru a preveni un război civil, transmite CNBC.
"Nu am fost în Afganistan pentru a construi naţiunea", a declarat Biden joi, în remarci făcute la Casa Albă.
După 20 de ani de război, a spus el, nu s-au concretizat niciodată condiţiile ideale pe care SUA au sperat cândva să le realizeze înainte de retragerea trupelor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Cât de mulţi, câte mii de fiice şi fii ai Americii sunteţi dispuşi să riscaţi?” a spus Biden, care a anunţat pentru prima dată plecarea planificată a forţelor americane în aprilie.
”Cât timp aţi vrea să mai rămână? Depinde de afgani să ia decizii cu privire la viitorul ţării lor”, a spus preşedintele.
În aprilie, Casa Albă a confirmat că trupele americane au început procesul de retragere din Afganistan.
Marţi, Pentagonul a anunţat că a realizat peste 90% din retragere.
Actualizarea de la Comandamentul Central al SUA, care supraveghează amprenta militară a Americii, din Africa de Nord-Est până în Asia de Sud, a venit cu aproximativ două luni înaintea termenului stabilit de Biden la începutul acestui an.
Retragerea a aproximativ 3.000 de membri ai serviciului miliar al SUA coincide cu cea de-a 20-a aniversare a atacurilor teroriste din 11 septembrie, care au stimulat intrarea Americii în războaie îndelungate din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală.
Biden a declarat reporterilor că este încrezător că armata afgană poate proteja ţara de talibanii îaflaţi în ofensivă, citând cele 300.000 de trupe afgane pe care SUA le-a instruit şi echipat în ultimele două decenii.
"Ei au în mod clar capacitatea de a menţine guvernul în funcţie, întrebarea este dacă se vor uni împreună şi o vor face", a spus el, referindu-se la liderii afgani.
La Pentagon, purtătorul de cuvânt John Kirby a declarat că SUA monitorizează îndeaproape situaţia de securitate din Afganistan. El a spus că talibanii au preluat zeci de centre raionale şi au ameninţat şi centrele provinciale.
"Suntem conştienţi de situaţia de securitate şi suntem conştienţi de avansul talibanilor şi de aceea este atât de important pentru noi să presăm pentru o soluţionare politică negociată, a acestui război", a spus Kirby.
Retragerea militară în curs de desfăşurare a SUA şi NATO a stârnit îngrijorări serioase cu privire la faptul că Afganistanul ar putea să se transforme într-o baie de sânge.
Cel mai important general american din ţară, Scott Miller, a avertizat că ar putea avea loc un război civil, pe măsură ce talibanii îşi vor întări puterea. În ultimele săptămâni, talibanii au făcut progrese uimitoare pe câmpul de luptă, capturând arme şi vehicule furnizate de armata SUA de la forţele afgane care au fugit sau s-au predat.
"Talibanii sunt cei mai puternici, din punct de vedere militar, din 2001", a spus Biden.
În timp ce Biden a respins ideea că preluarea de către talibani a ţării este inevitabilă, el a recunoscut că este improbabil ca Afganistanul să fie guvernat de un singur guvern central, în viitorul apropiat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.