Preşedintele american Joe Biden deplânge duminică, la comemorarea a şase ani de la atacul sângeros de la o sinagogă din Pittsburgh, o ”ascensiune înfiorătoare” a antisemitismului de la începutul Războiului din Fâşia Gaza, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În 2018, 11 credincioşi evrei au fost ucişi într-o sinagogă, la Pittsburgh, în Pennsylvania, de către un extremist de extremă dreapta, în cel mai sângeros atac antisemit din America.

Comemorarea din acest an a acestui atac coincide, în calendarul evreiesc, cu ziua atacului fără precedent al Hamas, la 7 octombrie 2023, care a declanşat Războiul în curs din Fâşia Gaza.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Un an mai târziu, traumatismul acestei zile şi consecinţele sale sunt exacerbate de o ascensiune înfiorătoare a antisemitismului în America şi în lume”, declară într-un comunicat Joe Biden.

Preşedintele american, a cărui administraţie susţine Israelul de la începutul războiului, declară că a lansat înainte de 7 octombrie prima strategie naţională de luptă împotriva antisemitismului în ţara sa.

”O punem în aplicare în mod ofensiv”, a declarat el, adăugând că administraţia sa alocă 1,2 miliarde de dolari pentru a asigura siguranţa fizică a sinagogilor, şcolilor evreieşti şi altor organizaţii nonprofit.

Totodată, Departamentul Justiţiei anchetează şi urmăreşte infracţiunile antisemite, a declarat el.

Campusurile universitare americane au fost zguduite, la începutul acestui an, de manifestaţii împotriva Războiului din Fâşia Gaza.

Atacul Hamas de la 7 octombrie s-a soldat cu 1.206 morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

Cel puţin 42 924 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi în ofensiva Israelului în Fâşia Gaza, potrivit unor date de la Ministerul Sănătăţii din enclava condusă de Hamas, considerate fiabile de către ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.