Conflictul energetic dintre Berlin şi Moscova a intrat vineri într-o nouă etapă, prin punerea de către Germania, sub administrare, a activităţilor gigantului rus Rosneft în ţară, cu scopul de a-şi ”securiza” aprovizionarea cu petrol, relatează AFP.
Filialele Rosneft în Germania - care reprezintă 12% din capacitatea de rafinare petrolieră a ţării - sunt plasate sub ”administraţie fiduciară” forţată de către Agenţia naţională germană care gestionează reţeaua energetică, anunţă într-un comunicat Ministerul Economiei.
Prin această plasare sub tutelă ”este vorba de a răspunde riscurilor care afectează securitatea aprovizonării” cu energie a Germaniei, precizează ministerul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Această măsură priveşte filialele Rosneft Germania (RDG) şi societatea RN Refining & Marketing (RNRM), care deţin părţi în trei mari rafinării.
Guvernyul german preia în acest fel controlul Rafinăriei PCK de la Schwedt (est), unde Rosneft deţine o parte majoritată (54,2%) şi care asigură aprovizionarea petrolieră a Berlinului şi a întregii regiuni din jurul capitalei.
În alte două instalaţii vizate - MiRo, la Karlsruhe, şi Bayernoil, la Vohburg - Rosneft deţine un pachet minoritar, alături de alţi mari actori petrolieri occidentali.
Tutela a intrat în vigoare vineri şi este limitată, iniţial, la o perioadă de şase luni.
PRECEDENT ÎN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
Berlinul a preluat deja controlul, la începutul lui aprilie, al fostei filiale germane a Gazprom, Gazprom Germania, cu scopul de a-şi securiza aprovizionarea cu gaze naturale.
Ulterior, Guvernul german a fost nevoit să deblocheze un ajutor în valoare de nouă-zece miliarde de euro, pentru a salva această entitate, ameninţată de faliment.
De-acum, el trebuie să garanteze viitoarea aprovizionare cu petrol, după ce Uniunea Europeană (UE) a decis să impună un embargo, din cauza războiului declanţat de către Rusia în Ucraina.
Germania s-a angajat să pună capăt importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul acestui an.
Rafinăria Schwedt prelucra până în prezent petrol rusesc trimis prin oleoductul Drujba (”Prietenie”, în rusă), iar acest lucru nu se va schimba imediat.
Prin această preluare a controlului, Berlinul vrea mai ales să evite ca rafinăria să fie deposedată de anumite active de către proprietarul său, eventuală să fie pur şi simplu lichidată, din cauză că nu primeşte lichidităţi suficiente sau petrol rusesc.
Asemenea scenarii ar pune în pericol securitatea energetică a Germaniei.
CARE ESTE VIITORUL RAFINĂRIEI SCHWEDT?
Cu scopul de a păstra instalaţia de la Schwedt, Guvernul a testat, până în prezent, mai multe moedele - inclusiv o naţionalizare completă.
Coaliţia cancelarului social-democrat (SPD) Olaf Scholz a modificat, până la urmă, o lege privind securitatea energetică, astfel încât să fie posibile gestionarea fiduciară sau exproprierea.
Berlinul caută de luni de zile alternative petrolului rusesc, pentru a asigura menţinearea activităţii Schwedt.
Cei 1.200 de salariaţi ai acestui fost combinat din Germania de Est comunistă, alimentat cu petrol rusesc din anii '60, sunt îngrijoraţi de viitorul lor.
Scholz a prezentat vineri, împreună cu ministrul Economiei, un plan de garantare a viitorului instalaţiei Schwedt.
Această rafinărie poate să fie aprovizionată cu petrol prin porturile Rostock (nord) şi Gdansk, din Polonia.
Însă problema transportului energiei fosile din aceste porturi la Schwedt prin oleoduct nu a fost încă rezolvată.
Uzina de la Schwedt, situată la 100 de kilometri de Berlin, furnizează aproximativ 90% din carburantul şi combustibilul consumate în capitală şi în regiunea acesteia - inclusiv kerosenul aeroportului internaţional.
Prima economie europeană şi-a redus deja puternic dependenţa de importuri de petro, rusesc, care reprezentau 35% dintre aprovizionările sale înainte de Războiul rus din Ucraina.
În paralel, Rusia a oprit, pentru moment, livrările de gaze naturale către Germania, care le va putea înlocui complet abia în 2024, potrivit unor ultime previziuni guvernamentale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...