China a denunţat viguros, miercuri, agresiuni ”cvasiteroriste” asupra cetăţenilor săi la Hong Kong în cursul unor confruntări, marţi, în marja manifestaţiilor în favoare democraţiei, pe aeroportul internaţional din aceste teritoriu, care şi-a reluat funcţionarea normală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Condamnăm cu cea mai mare fermitate aceste acte cvasiteroriste”, a declarat, citat într-un comunicat, Xu Luying, un purtător de cuvânt al Biroului însărcinat cu Afacerile Hong Kongului şi Macao în cadrul guvernului chinez.

Marţi, doi chinezi de pe continent au fost bătuţi, în a cincea zi a unei mobilizări fără precedent pe aeroportul din Hong Kong, care a paralizat zborurile luni şi marţi.

Este a doua oară, săptămâna aceasta, când China încearcă să asimileze manifestaţiile ”terorismului”, prin avertismente tot mai îngrijorătoare, care alimentează temeri cu privire la o reprimare militară, în contextul în care mişcarea se află în cea de a zecea săptămână.

Luni, la Beijing, Biroului Afacerilor Hong Kongului şi Macao denunţa faptul că atacuri ale unor ”manifestanţi radicali” din Hong Kong vizând poliţişti constituie ”o crimă gravă” ce reprezintă ”primele semne de terorism”.

De asemenea, două publicaţii publice, Cotidianul Poporului şi Global Times au difuzat o înregistrare video care ar prezenta blindate de transport de trupe ce se îndreaptă către Hong Kong.

Marţi, preşedintele american Donald Trump a alimentat temeri cu privire la o intervenţie militară, afirmând că serviciile sale de informaţii relevă o desfăşurare a armatei chineze ”la frontiera cu Hong Kongul”.

AEROPORTUL OPEREAZĂ NORMAL

Majoritatea manifestanţilor au părăsit miercuri dimineaţa aeroportul, al cărui site de web afişa faptul că zeci de zboruri au decolat în noaptea de marţi spre miercuri şi alte sute plecau întreaga zi. multe prezentând însă întârzieri.

În sala de plecări, gheretele de înregistrare funcţionau în mod normal şi mai era doar o mână de manifestanţi, între care mulţi dormeau. ”Aeroportul este ultima noastră monedă de schimb”, a declarat pentru AFP unul dintre ei.

Adunările în favoarea democraţiei au paralizat luni şi marţi aeroportul internaţional, al optulea cel mai frecventat în lume (74 de milioane de pasageri în 2018), accentuând cea mai acută criză cu care se confruntă autorităţile chineze la Hong kong de la retrocerea coloniei britanice în 1997.

Mişcarea în favoarea democraţiei, în care milioane de oameni au ieşit în stradă la Hong Kong a pornit în iunie prin respingerea unui proiect de lege local care autoriza extrădările către China. Ea s-a extins în mod considerabil după aceea, denunţând un recul al libertăţii şi amestecul Chinei.

Era neclar dacă manifestanţii intenţionau să revină să ocupe aeroportul miercuri. Mişcarea nu are lideri publici, iar manifestaţiile sunt organizate în mod anonim pe reţele de socializare şi aplicaţii ca Telegram.

Un grup care a organizat conferinţe de presă anonime ale unor manifestanţi a încercat să răspundă îngrijorărilor, în urma turnurii violente de la aeroport.

”După luni de rezistenţă prelungită, suntem îngroziţi, furioşi şi epuizaţi. Unii dintre noi se enervează mai uşor şi au reacţionat în mod excesiv” marţi seara, a declarat acest grup într-un comunicat. ”Suntem întristaţi şi demoralizaţi şi vrem să prezentăm cele mai sincere scuze”.

Zeci de mii de pasageri au fost penalizaţi.

Michael, un turist în vârstă de 25 de ani, originar din Dubai, s-a dus miercuri la aeroport cu mai bine de 12 ore înainte de zborul său, pentru a evita eventuale manifestaţii mai târziu.

UN POLIŢIST ÎŞI SCOATE ARMA

”Am impresia că ei (manifestanţii) se bat cu adevărat pentru libertatea mea, iar atunci inima mea este cu ei într-un anumit fel”, a declarat el pentru AFP.

Însă el a apreciat că ei se înşală în privinţa ţintelor, pedepsind pasagerii care ”nu au nimic a face cu ceea ce se întâmplă, ei sunt mai ales turişti”.

Marţi seara, un poliţist şi-a scos arma pentru a respinge manifestanţi care-l atacau. Alţii au tras cu gaz cu piper, evacuând cu ambulanţa un bărbat denunţat de către manifestanţi drept un poliţist infiltrat.

Puţin mai târziu, alt bărbat a fost evacuat, după ce a fost lovit de un grup mic, care-l acuza că este un spion.

Cotidianul ofiical chinez Global Times a anunţat că era vorba despre unul dintre jurnaliştii săi.

Marţi, contestatari au blocat accesul în zonele de îmbarcare, iar autorităţile au anulat înregistrările la toate zborurile prevăzute din mijlocul după-amiezei.

Tot marţi, şefa Executivului din Hong Kong - desemnată de Beijing - Carrie Lam a avertizat din nou asupra consecinţelor asupra centrului financiar asiatic, respingând orice concesie manifestanţilor.

”Violenţa (...) va împinge Hong Kongul pe un drum fără întoarcere”, a avertizat ea, cu lacrimi în ochi, într-o conferinţă de presă.

În paralel, ultimul guvernator britanic al Hong Kongului, Chris Patten, a apreciat că teritoriul este ”pe marginea prăpastiei”, iar Înaltul Comisar ONU ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet a reclamat o anchetă imparţială cu privire la comportamentul forţelor de ordine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.