Preşedintele sirian Bashar al-Assad, care s-a întâlnit miercuri cu preşedintele rus Vladimir Putin la Kremlin, şi-a reiterat poziţia privind războiul din Ucraina pentru presa rusă de stat, afirmând că Damascul recunoaşte teritoriile revendicate de Rusia în Ucraina, relatează CNN.
"Eu spun că acestea sunt teritorii ruseşti şi, chiar dacă războiul nu ar fi avut loc, acestea sunt, din punct de vedere istoric, teritorii ruseşti", a declarat Assad pentru agenţia RIA.
Siria a fost alături de Rusia în problema Ucrainei, a spus Assad. "Deoarece aceasta este prima mea vizită de la începutul operaţiunii militare speciale din Ucraina, aş dori să repet poziţia siriană de susţinere a acestei operaţiuni speciale", i-a spus Assad şi lui Putin, potrivit unei transcrieri a Kremlinului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ucraina şi Siria au întrerupt legăturile diplomatice vara trecută, după ce Damascul a recunoscut independenţa celor două republici separatiste susţinute de Rusia, Doneţk şi Luhansk, situate în regiunea Donbas din estul Ucrainei.
Siria a fost prima ţară care a recunoscut independenţa regiunilor separatiste, iar luna trecută şi-a declarat intenţia de a stabili relaţii diplomatice cu acestea.
În septembrie 2022, Rusia a declarat, de asemenea, anexarea regiunilor Herson şi Zaporojie - deşi trupele ruseşti nu le controlează în totalitate - după aşa-zise referendumuri organizate în aceste regiuni.
Rusia a început o operaţiune militară în Siria pentru a susţine regimul Assad cu şase ani înainte de invazia sa în Ucraina. Bashar Al-Assad a declarat joi că ar saluta orice propunere a Rusiei de a înfiinţa noi baze militare şi de a creşte numărul de trupe în ţara sa, sugerând că prezenţa militară rusă în această ţară ar trebui să devină permanentă, a relatat Reuters.
"Credem că extinderea prezenţei ruseşti în Siria este un lucru bun", a declarat Assad în interviul pentru RIA. "Prezenţa militară a Rusiei în orice ţară nu ar trebui să se bazeze pe ceva temporar", a punctat el.
Atunci când Rusia a intervenit în războiul civil sirian în 2015, a contribuit la înclinarea balanţei în favoarea lui Assad, asigurând supravieţuirea liderului sirian în ciuda apelurilor occidentale de îndepărtare de la putere a acestuia.
Anii lui Assad în calitate de preşedinte au fost definiţi de conflictul care a început în 2011 cu proteste paşnice înainte de a se transforma într-un conflict cu mai multe faţete care a fracturat ţara din Orientul Mijlociu şi i-a atras prieteni şi duşmani în exterior.
Assad a reuşit să preia controlul peste o mare parte din stat cu ajutorul Rusiei şi al Iranului.
Pe lângă baza aeriană Hmeimimim, de unde Rusia lansează lovituri aeriene în sprijinul lui Assad, Moscova controlează şi instalaţia navală Tartus din Siria, singurul său punct de sprijin naval în Marea Mediterană, folosit încă din vremea Uniunii Sovietice.
Ministerul rus al Apărării a declarat în ianuarie că Rusia şi Siria au restaurat baza militară aeriană al-Jarrah din nordul Siriei pentru a fi folosită în comun. Mica bază situată la est de Alep a fost recucerită de la luptătorii Statului Islamic în 2017.
La Moscova, Assad i-a mulţumit lui Putin şi pentru ajutorul pe care Rusia l-a acordat Siriei după cutremurul devastator şi l-a lăudat pe şeful de la Kremlin pentru sprijinul său pentru unitatea siriană.
Assad a declarat că Rusia şi Siria intenţionează să semneze un acord de cooperare economică în următoarele săptămâni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.