Preşedintele sirian Bashar al-Assad promite ”să continue” eforturi în vederea formării unui Comitet Constituţional, cerut de ONU în vederea soluţionării politice a Războiului din Siria, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

El a făcut această promisiune la finalul unei întâlniri, vineri, cu emisarul special al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Siria Aleksandr Lavrentiev.

Această întâlnire cu Lavrentiev intervine la două zile după vizita emisarului ONU pentru Siria Geir Pedersen, în cursul căreia Damascul a anunţat, după luni de blocaj, ”progrese” în vederea formării unui comitet însărcinat cu redactarea unei Consituţii postbelice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Reuniunea cu emisarul special rus ”a vizat eforturile în curs în vederea avansării pe calea (uncei soluţii) politice, în ceea ce priveşte crearea unui Comitet însărcinat să discute Constituţia, dar şi mecanisme şi proceduri de lucru” ale acestui Comitet, a anunţat preşedinţia siriană într-un comunicat.

Lăudând progrese ”importante” realizate până acum, cei doi au convenit ”să continue activitatea de coordonare (...) în vederea atingerii rezultatelor scontate”, a adăugat preşedinţia siriană.

Opozanţii regimului sirian doresc să scrie o cu totul altă Constituţie, în timp ce Damascul vrea doar câteva amendamente.

Comitetul Constituţional este prevăzut de Rezoluţia 2254 a Consiliului de Securitate al ONU care îndeamnă la un armistişiu şi o tranziţie politică. Potrivit planului propus, el este necsar să fie alcătuit din 150 de membri - 50 aleşi de reim, 50 de opoziţie şi 50 de către emisarul ONU.

Înfiinţarea acestuia s-a lovit de respingerea de către Damasc a unei părţi a nominalizărilor ONU.

Pedersen a evocat miercuri ”progrese bune” şi a afirmat că cele două părţi sunt ”mai aproape de un acord”. A doua zi, el s-a întâlnit, la Istanbul cu o delegaţie a Comitetului Negocierilor Siriene (CNS), care reprezintă principalele grupări ale opoziţiei.

Discuţiile au ”vizat rezultatele recentei vizite a domnului Pedersen la Damasc”, a anunţat CNS pe Twitter.

Emisarul ONU, care a preluat funcţia în ianuarie, speră să relanseze procesul de pace, aflat în impas după opt ani de război.

Predecesorul său Staffan de Mistura a încercat să formeze un Comitet Constituţional.

Numeroase cicluri de negocieri sub patronajul ONU au încercat, în zadar, să pună capăt conflictului, soldat cu peste 370.000 de morţi şi care a împins milioane de oameni pe drumuri şi în exil din 2011.

În ultimii ani, negocieri paralele au avut loc sub egida aliatului rus al regimului sirian şi Turciei, care susţine grupări rebele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.