Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier s-a declarat miercuri pregătit să caute ”compromisurile necesare, de fiecare parte”, în vederea încheierii unui acord comercial post-Brexit cu Regatul Unit, o promisiune primită ”cu interes” de către Downing Street, care lasă să se spere la o calmare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Vom căuta compromisurile necesare, de fiecare parte, pentru a avea un acord până în ultima zi utilă. Uşa noastră va rămâne mereu deschisă”, a declarat francezul, care urmează să se întâlnească la ora 14.00 GMT (17.00, ora României) cu omologul său britanic David Frost.

”Orice viitor acord se va încheia cu respectarea autonomiei deciziei Uniunii Europene şi cu respectarea suveranităţii britanice”, a promis el, exprimându-se în faţa eurodeputaţilor.

Barnier a apreciat că, ”în pofida dificultăţilor”, un acord este în continuare ”la îndemână”, ”dacă suntem, de ambele părţi, pregătiţi să acţionăm în mod constructiv şi într-un spirit de compromis” şi ”să soluţionăm subiectele cele mai dificle”. ”Timpul este limitat”, a justificat el.

Europenii apreciază că un acord de liber-schimb este necesar să fie încheiat pânăla sfârşitul lunii, pentru ca să poată intra în vigoare la 1 ianuarie, când reglementările europene vor înceta să mai privească Regatul Unit.

”Este de la sine evident că orice acord internaţional implică constrângeri între cele două părţi, acceptate reciproc”, a mai declarat Michel Barnier.

Acest apel la compromis de ambele părţi ale Canalului Mânecii a fost urmărit ”cu interes” de către Downing Street, potrivit unui purtător de cuvânt.

Barnier ”a comentat în mod semnificativ problemele care se află la originea actualelor dificultăţi în discuţiile noastre. Studiem atent ceea ce s-a spus”, a adăugat el.

În contextul în care negocierile sunt mai împotmolite ca niciodată, Londra şi Bruxellesul s-au angajat de mai multe zile într-un adevărat ping-pong, îndemnându-se reciproc să facă un pas înainte pentru a le debloca.

Britanicii cer o ”schimbare radicală a abordării UE” şi mai ales asigurarea că europenii sunt şi ei pregătiţi să facă concesii în vederea succesului negocierilor, un lucru pe care eurpenii îl repetă neîncetat de joia trecută.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat negocierile ”terminate” şi a cerut Regatului Unit să se pregătească de un ”no deal”, o perspectivă care poate fi devastatoare pentru economii deja zguduite de pandemia covid-19.

”Regatul Unit are acum o alegere importantă de făcut cu privire la propriul său viitor. Nu este vorba despre a alege o tactică de negociere. Este vorba despre alegerea modelului de societate şi a modelului de economie pentru propriul său viitor”, a comentat miercuri preşedintele Consiliului Eurpean Charles Michel, tot în faţa eurodeputaţilor.

Fostul premier belgian a reproşat Londrei faptul că vrea să aibă acces pe piaţa unică europeană ”şi să poată în acelaşi timp să se îndepărteze de normele şi reglementările noastre atunci când îi convine s-o facă”.

Însă ”nu poţi avea untul, banii pe unt şi zâmbetul şăptarului”, a declarat Michel.

Negocierile sunt în continuare în impas în trei subiecte, şi anume accesul pescarilor europeni în apele britanice, garanţiile reclamate Londrei în domeniul concurenţei şi modul în care să se soluţioneze diferendele în noul acord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.