Uniunea Europeană este hotărâtă să încheie un acord cu privire la relaţiile sale comerciale cu Regatul Unit, însă va rămâne fermă şi realistă în relaţiile sale cu Londra, în urma deciziei premierului Boris Johnson de a rupe Acordul Retragerii, a anunţat miercuri negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, relatează Reuters.
Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, dar rămâne stat membru UE până la sfârşitul lui 2020, până când speră să fi obţinut un acord de liber-schimb cu Uniunea.
Negocierile s-au împotmolit în subiectele ajutorului de stat, pescuitului şi fluxului mărfurilor în Irlanda de Nord care, potrivit tratatului retragerii, urmează să rămână mai apropiată de UE decât restul regatului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La sosirea sa la Londra, unde participă la negocieri informale, Michel Barnier a declarat pentru Reuters că este optimist cu privire la posibilitatea ajungerii la un acord.
”Sunt hotărât”, a declarat francezul.
”Noi rămânem calmi, respectuoşi, realişti şi fermi”, a spus Barnier, care a refuzat să comenteze cu privire la controversatul proiect de lege privind piaţa internă britanică al lui Johnson, care revine asupra acordului Brexitului.
Guvernul Johnson a aruncat din nou negocierile cu europenii în dificultate, după ce a prezentat la 9 septembrie un proiect de lege privind piaţa internă britanică prin care-şi acordă derogări de la anumite prevederi ale acordului divorţului pe care l-a încheiat cu UE şi pe care cele două părţi l-au ratificat la începutul anului.
Proiectul de lege, care se află în examen la Parlamentul de la Westminster, vizează ”Protocolul” cu privire la problema Irlandei de Nord, singura parte a regatului care are o frontieră terestră cu UE - Irlanda - şi unde reînfiinţarea unei frontiere fizice ar pune în pericol Acordul de Pace din Vinerea Mare din 1998.
NOUĂ RUNDĂ DE NEGOCIERI
Un eşec al negocierilor Londrei cu Bruxellesul ar conduce la incertitudini cu privire la comerţul unei largi serii de produse, de la piese de automobil la fructe de mare şi de la date digitale la whiskyul scoţian.
O asemenea situaţie ar putea provoca tulburări pe pieţele financiare, deja îngrijorate de al doilea val al epidemiei covid-19 în Europa.
Regatul Unit a anunţat, la rândul săiu, că depune eforturi să obţină un acord, menţinându-şi însă poziţia potrivit căreia orice acord este necesar să respecte suveranitatea ţării.
Potrivit UE, din cauza aproipierii regatului de Uniune, Londra este necesar să accepte reguli ale unui joc echitabil, garanţii ale concurenţei loiale.
Cele două părţi se întâlnesc săptămâna viitoare la o nouă rundă de negocieri oficiale, la Bruxelles, înainte de summitul european de la 1 şi 2 octombrie, care va evalua progresele realizate până în prezent şi care va hotărî dacă UE trebuie să treacă la pregătiri în vederea unui no deal.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.