Britanicul care a luat ostatice patru persoane, în weekend, într-o sinagogă, în Statele Unite, a fost vizat în 2020 într-o anchetă a serviciilor britanice de informaţii interne (MI5) care a conchis că acesta nu reprezenta o ameninţare, scrie marţi presa britanică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit presei britanice, care citează surse guvernamentale, informaţii comunicate MI5 au condus, în al doilea semestru al lui 2020, la deschiderea unei anchete cu privire la Malik Faisal Akram, care a fost încarcerat ulterior timp de peste o lună de zile.

Ancheta MI5 a stabilit atunci că ”nu există indicii care să arate că el reprezenta o ameninţare teroristă la acea vreme”, declară o sursă citată de cotidianul conservator The Telegraph.

Acest cetăţean britanic, în vârstă de 44 de ani, a fost identificat de către poliţia federală americană (FBI) ca fiind autorul luării de ostatici la o sinagogă în Colleyville, un orăşel cu 23.000 de locuitori, situat la aproximativ 40 de kilometri de Dallas, în Texas.

Malik Faisal Akram a fost ucis sâmbătă, în asaltul forţelor de ordine, după ce ce patru ostatici au fost eliberaţi teferi.

Potrivit Sky News, Malik Faisal Akram, care locuia la Blackburn, în nordul Angliei, a sosit în Statele Unite înainte de Anul Nou, pe aeroportul JFK, la New York, după care a cumpărat arma pe care a folosit-o în luarea de ostatici.

Potrivit postuluibritanic de televiziune, bărbatul a fost încarcerat în patru rânduri în perioada 1996-2012, din cauza tulburării ordinii publice, hărţuire şi furt.

Guvernul britanic a dat asigurări luni cu privire la ”susţinerea sa totală” a forţelor de ordine americane în ancheta cu privire la această luare de ostatici.

Poliţia antiteroristă din nord-estul Angliei a anunţat dumincă seara că a arestat doi tineri în legătură cu acest caz, în susul oraşului Manchester.

Preşedintele american Joe Biden a confirmat faptul că suspenctul a ”insistat să obţină eliberarea cuiva care este la închisoare de zece ani” şi că ”a făcut declaraţii antisemite şi împotriva Israelului”.

Potrivit mai multor publicaţii americane, Malik Faisal Akram cerea eliberarea lui Aafia Siddiqui, o cercetătoare pakistaneză condamnată în 2010 de către un tribunal federal de la New York la 86 de ani de închsoare, după ce a fost găsită vinovată de faptul că a încercat să tragă în militari americani pe când era deţinută în Afganistan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.