Austria, Ungaria şi Serbia au semnat la Belgrad un protocol prin care cancelarul austriac Karl Nehammer vrea să împiedice solicitanţi de azil să ceară azil şi prin care vrea să formeze o alianţă cu vecinii săi în acest scop, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Documentul a fost semnat în cadrul unui summit găzduit de către preşedintele sârb Aleksandar Vicici cu Nehammer şi premierul ungar Viktor Orban.

”Sistemul de azil al Uniunii Europene (UE) a eşuat”, a declarat presei cancelarul austriac.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Am ajuns în punctul în care diverse ţări europene caută noi forme de parteneriat în afara a ceea ce este posibil în UE”, a declarat Karl Nehammer.

”Azilul à la carte” trebuie să înceteze, iar ”turismul azilului” trebuie să fie oprit, a subliniat cancelarul austriac.

Austria a semnmat, în cadrul acestui summit, protocolul unui acord cu Serbia ş Ungaria care vizează o consolidare a cooperării între cele trei ţări, cu scopul de a lupta împotriva migraţiei clandestine, terorismului şi crimei organizate.

În document se îndeamnă la o ”despărţire clară” a azilului de migraţie.

Numărul solicitanţilor de azil în Austria s-a triplat faţă de anul trecut, porivit unor date oficiale.

Partidul ÖVP (conservator), încearcă să se poziţioneze ca un critic al migraţiei şi refugiaţilor în perspectiva alegerilor din 2024 - o abordare cu care a obţiniut o victorie în 2017.

Karl Nehammer a salutat acest pact drept un ”parteneriat împotriva expoatării fiinţelor umane” - în pofida faptului că, în realitate, este vorba pur şi simplu despre arestarea persoanelor care încearcă să înceapă o nouă viaţă în UE.

Ruta migraţiei prin Balcanii Occidentali - care traversează Turcia, Bulgaria, Macedonia de Nord şi Serbia - a devenit principala rută a migraţiei către UE.

În septembrie, numărul trecerilor a crescut cu 141% faţă de nivelul din 2021.

UE înregistrează această intensificare pe mai multe fronturi, care provoacă tensiuni între statele membre UE.

Ultimul episod a avut loc între Franţa şi Italia, care se află în prima linie a migraţiei din Africa de Nord.

Roma a interzis debarcarea navei umanitare Ocean Viking în Italia şi a obligat astfel Parisul să primească nava la Toulon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.