Atena este invadată de nori groşi de nisip provenind din Deşertul Sahara şi din Africa de Nord de miercuri, un fenomen de care este afectată cu regularitate, însoţit joi de o căldură care fac atmosfera irespirabilă, un fenomen care urmează să dispară vineri dimineaţa, potrivit previziunilor meteorologice, relatează AFP.
”În primăvară (martie-aprilie), ciclonul Sharav, care se deplasează către est de-a lungul coastei nord-africane, transportă nisip către estul Mediteranei. O furtună de nisip tipică, de o amploare de 200 de kilometri, transportă între 20 şi 30 de milioane de tone de nisip, unoeri până la 100 de milioane”, precizează pe X directorul serviciilor meteorologice elene Theodoros Kolydas.
AMESTEC EXTREM DE TOXIC
Capitala Greciei este afectată cu regularitate de furtuni de nisip, însă, în acest an, aceasta este însoţită de tempeturi deosebir de mari, care fac atmosfera irespirabilă.
Miercuri s-au înregistrat 25,3°C în centrul Atenei - un record din martie 2009 -, iar în Creta temperaturile au atins 32°C, anunţă serviciile meteorologice grece.
Uniunea Pneumatologilor din Grecia a recomandat grupurilor celor mai vulnerabile ale populaţiei, mai ales persoanelor care suferă de astm, să evite ”deplasări inutile şi sporturi în aer liber în orele în care concentraţiile de praf sunt cele mai mari”.
”Prafurile americane transportă particule care pot integra polen, bacterii şi ciuperci, creând un amestec extremd e toxic şi periculos corpului uman şi mai ales sistemului respirator”, avertizează asociaţia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.