ONG-ul Foodwatch, asociaţia franceză Liga împotriva cancerului şi aplicaţia franceză de nutriţie Yuka au lansat marţi o petiţie comună prin care interzicerea aspartamului, un îndulcitor controversat pe care-l consideră periculos pentru sănătate, relatează AFP.
Obiectivul acestei petiţii, difuzate în 11 ţări europene - Germania, Austria, Belgia, Spania, Franţa, Italia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Rgatul Unit şi Elveţia - este să exercite presiuni asupra instituţiilor europene pentru ca acestea să interzică acest aditiv şi să le ceară statelor membre ale Uniunii Europene (UE) să acţioneze” cu precauţie, anunţă ele într-un comunicat comun.
Aspartamul - prezent potrivit Foodwatch în peste 6.000 de produse, mai ales ”uşoare” (light) ca de exemplu sucuri fără zahăr, iaurturi sau gumă de mestecat - este autorizat din 1988 în Franţa şi provoacă dezbateri cu privire la riscurile pe care acest îndulcitor artificial le poate avea asupra sănătţii.
În 2023, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îl clasa drept ”posibil cancerigen pentru om”.
Potrivit preşedintelui Ligii împotriva cancerului (Ligue contre le cancer), Philippe Bergerot, citat în comunicatul comun, nu există ”niciun motiv să se permită ca oamenii să fie expuşi unui risc de cancer întru totul evitabil”.
”Le cerem decidenţilor noştri politici să-şi asume responsabilitatea şi să-l interzică”, cere el.
Alte studii au relevat riscuri legate de diabet sau de naştere prematură în legătură cu consumul de aspartan.
Acest aditiv - care apare pe etichete drept E 951 - a fost reevaluat în 2023 de către Agenţia Europeană a Securităţii Alimentelor (EFSA) însărcinată cu evaluarea produselor de pe piaţa alimentară europeană - fără să fie pus în discuţie.
Însă Foodwatch, Liga împotriva cancerului şi Yuka îşi exprimă îngrijorarea cu privire la ”conflicte de interese”, subliniază el în comunicatul comun.
Potrivit unui raport Foodwatch cu privire la aspartam - publicat toţi marţi - ”aproape trei sferturi dintre studiile privind aspartamul considerate fiabile de EFSA au fost finanţate sau influenţate de industria (agroalimentară), ceea ce pune în discuţie credibilitatea evaluării riscurilor şi astfel aprobarea aspartamului” de către instituţia europeană.
La sfârşitul lui 2019, aceste trei entităţi de apărarea drepturilor consumatorilor şi sănătăţii au lansat împreună o campanie împotriva sărurilor de nitriţi din alimente, din cauza rolului acestora în apariţia unor cancere digestive, urmate de efecte la numiţi industriaţi, care şi-au modificat reţetele.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...