Arabia Saudită a jucat un rol în asasinarea vineri a lui Mohsen Fakhrizadeh, un eminent fizician nuclar iranian, acuză şefului diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif, acuzaţii respinse de către un oficial saudit de rang înalt, relatează AFP.
Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat vineri, într-un atac în apropiere de Teheran, atribuit de către Republica islamică Israelului, inamicul său jurat, însă Israelul nu a reacţonat după aceste acuzaţii.
Mohammad Javad Zarif a evocat luni, pe contul său de Instagram, o ”conspiraţie” şi o întâlnire secretă, în Arabia Saudită, între prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, supranumit MBS, şi premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Această întâlnire ar fi avut loc la 22 noiembrie, potrivit unor surse israeliene.
Însă Riadul a dezminţit-o.
Secretarul de Stat american Mike Pompeo se afla la acel moment în Arabia Saudită.
”Vizitele precipitate ale lui Pompeo în regiune, o reuniune tripartită în Arabia Saudită şi declaraţiile lui Netanyahu ilustrează toate această conspiraţie, care s-a dezvăluit, din nefericire, într-un act terorist laş, vineri, care a condus la martiriul unuia dintre responsabilii prestigioşi ai acestei ţări”, denunţa ministrul iranian.
”Zarif vrea cu tot înadinsul să acuze regatul de orice lucru negativ care se întâmplă în Iran. Ne va acuza, oare, şi de viitoarele cutremure sau inundaţii?”, i-a replicat pe Twitter ministrul saudit de stat însărcinat cu Afaceri Externe Adel al-Jubeir.
”Nu este politica Arabiei Saudite să se lanseze în asasinate (...)”, subliniază el.
Spre deosebire de alte monarhii arabe de la Golful Persic, regatul saudit nu a condamnat în mod oficial asasinarea omului de ştiinţă iranian.
Arabia Saudită, un mare aliat al Statelor Unite, şi Iranul, inamicul Washingtonului, întreţin relaţii foarte tensionate.
Riadul susţine ”presiunea maximă” a lui Donald Trump asupra Iranului, pe care-l acuză, în pofida dezminţilor sale, că se dotează cu arma atomică, şi a impus sanţciuni dure Teheranului.
Rivalitatea între Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit datează din 1979, anul triumfului Revoluţiei islamice iraniene.
Cele două ţări şi-au întrerupt relaţiile diplomatice din 2016 şi poartă mai multe războaie prin procură, în Liban, Yemen, Irak sau Siria.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...