Apărarea belgiană a fost ţinta unui atac cibernetic prin intermediul Log4j, un mic modul de cod informatic foarte răspândit, ale cărui vulnerabilităţi îngrijorează experţii din întreaga lume, relatează AFP.
Un purtător de cuvânt al armate belgiene a confirmat marţi AFP, la Bruxelles, dezvăluiri în presă ale acestui atac, care a contaminat sisteme conectate la Internet - şi care paralizează de la 16 decembrie o parte a activităţilor apărării belgiene.
Cinci zile mai târziu, ”analiza şi refaceri sunt în curs”, a precizat acest purtător de cuvânt, comandantul Olivier Séverin, care nu a făcut nicio precizare cu privire la autorii atacul cibernetic.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Această vulnerabilitate, identificată în urmă cu zece zile de către experţi în securitate cibernetică, este inclusă în Log4j - un mic modul al fundaţiei Apache, inclus în foarte multe programe informatice în funcţia de ”logare”, adică ”jurnale”, evenimente care au avut loc în sistem.
În anumite versiuni ale Log4j, această falie permite să se preia foate uşor controlul asupra maşinii în care este instalat.
Hackerul poate după aceea să încerce să circule în reţeaua informatică a victimei şi să desfăşoare programe de tip ransomware şi instrumente de spionaj.
Atunci când atacul a fost descoperit de către apărarea belgiană, s-au luat rapid ”măsuri de carantină” în vederea ”circumscrieri elementelor infectate”, a declarat luni agenţiei belgiene de presă Belga Olivier Séverin.
”Prioritate se dă operaţionalităţii reţelei” apărării, a precizat acest purtător de cuvânt militar.
În prezent, nicio instituţie sau întreprindere de anvergură mondială nu a fost ţinta hackerilor care exploatează această falie, potrivit unor experţi americani în securitate cibernetică.
Însă îngrijorarea este cu atât mai mare, cu cât Log4j este foarte răspândit în informatica mondială.
Agenţii federale americane au fost îndemnate să dezvolte rapid soluţii la această falie.
Potrivit firmei americane în domeniul securităţii cibernetice Tenable, este vorba despre ”cea mai mare şi mai critică dintre vulnerabilităţile din ultimul deceniu”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...