Luptătorii Hamas au folosit probabil arme nord-coreene în timpul atacului lor din 7 octombrie asupra Israelului, arată o înregistrare video a militanţilor şi armele confiscate de Israel, în ciuda faptului că Phenianul neagă că înarmează gruparea palestiniană, relatează Associated Press.
Oficiali sud-coreeni, doi experţi în arme nord-coreene şi o analiză Associated Press a armelor capturate pe câmpul de luptă de către Israel indică faptul că Hamas a folosit aruncătorul de grenade F-7, de fabricaţie nord-coreeană, o armă de umăr pe care luptătorii o folosesc de obicei împotriva vehiculelor blindate.
Aceste dovezi aruncă o lumină asupra lumii obscure a transporturilor ilicite de arme pe care Coreea de Nord, afectată de sancţiuni, le foloseşte ca modalitate de a-şi finanţa propriile programe de arme convenţionale şi nucleare, notează AP.
Aruncătoarele de granade F-7 lansează un singur focos şi pot fi reîncărcate rapid, ceea ce le face arme valoroase pentru forţele de gherilă în confruntările cu vehicule grele. Utilizarea F-7 a fost documentată în Siria, Irak, Liban şi Fâşia Gaza, a declarat N.R. Jenzen-Jones, un expert în armament care lucrează ca director al firmei de consultanţă Armament Research Services.
"Coreea de Nord susţine de mult timp grupurile militante palestiniene, iar arme nord-coreene au fost documentate anterior printre livrările interceptate", a declarat Jenzen-Jones pentru AP.
Hamas a publicat imagini ale luptătorilor săi cu un lansator de grenade având o dungă roşie distinctivă de-a lungul focosului şi alte elemente de design care se potrivesc cu F-7, a declarat Matt Schroeder, cercetător senior la Small Arms Survey, care a scris un ghid despre armele uşoare ale Phenianului.
"Nu este o surpriză să vedem arme nord-coreene la Hamas", a declarat Schroeder.
DUNGA ROŞIE, UN SEMN DISTINCTIV
Aruncătorul de grenade F-7 nord-coreean seamănă cu lansatorul RPG-7 din epoca sovietică, distribuit pe scară mai largă, cu câteva diferenţe notabile. Jenzen-Jones spune că grenda propulsată de F-7 este "destinată să ofere un efect letal împotriva personalului", având în vedere forma şi încărcătura sa, mai degrabă decât împotriva vehiculelor blindate.
Armele confiscate de armata israeliană şi arătate jurnaliştilor includeau, de asemenea, acea dungă roşie şi alte elemente de design care se potrivesc cu F-7, notează AP.
Într-o şedinţă de informare cu jurnaliştii, marţi, Statul Major interarme al Coreei de Sud a identificat în mod specific F-7 ca fiind una dintre armele nord-coreene pe care crede că Hamas le-a folosit în atac. Armata israeliană a refuzat să răspundă întrebărilor AP cu privire la originea şi producătorul acestor lansatoare de grenade, spunând că războiul în curs cu Hamas o împiedică să răspundă.
Nici Misiunea Coreei de Nord la Naţiunile Unite nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea AP. Cu toate acestea, Phenianul a respins săptămâna trecută, prin intermediul agenţiei sale de ştiri KCNA, afirmaţiile potrivit cărora Hamas are arme nord-coreene. KCNA a spus că este "un zvon nefondat şi fals" orchestrat de Statele Unite.
ALTE ARME NORD-COREENE
Videoclipuri şi fotografii de propagandă ale Hamas au arătat anterior luptătorii săi cu racheta antitanc ghidată Bulsae din Coreea de Nord.
Jenzen-Jones spune că, pe baza imaginilor cu armele mânuite de luptătorii Hamas în atacul din 7 octombrie, aceştia au folosit, de asemenea, puşca nord-coreeană cu încărcare automată de tip 58, o variantă a puştii de asalt Kalaşnikov. "Multe arme nord-coreene au fost furnizate de Iran grupurilor militante şi se crede că aceasta este principala modalitate prin care militanţii palestinieni au ajuns să deţină arme nord-coreene", a explicat Jenzen-Jones.
De asemenea, Iranul a modelat unele dintre rachetele sale balistice după variante nord-coreene.
Misiunea Iranului la Naţiunile Unite nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Oficialii iranieni susţin de mult timp Hamas şi au lăudat asaltul acestora asupra Israelului.
În decembrie 2009, autorităţile thailandeze au blocat la sol un avion cargo nord-coreean care ar fi transportat 35 de tone de arme convenţionale, inclusiv rachete şi grenade şi lansatoare de grenade, în timp ce făcea o escală de realimentare pe un aeroport din Bangkok. Oficialii thailandezi au declarat atunci că armele se îndreptau spre Iran. Statele Unite au declarat ulterior, în 2012, că transporturile interceptate de thailandezi erau destinate Hamas.
Coreea de Nord se confruntă, de asemenea, cu suspiciuni occidentale că furnizează muniţie, obuze de artilerie şi rachete Rusiei pentru a sprijini războiul acesteia din urmă împotriva Ucrainei. Casa Albă a declarat săptămâna trecută că Phenianul a livrat recent peste 1.000 de containere cu echipamente militare şi muniţii către Rusia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.