Secretarul de stat Antony Blinken se va deplasa în China la sfârşitul acestei săptămâni, un semn aparent că relaţiile dintre Beijing şi Washington se îmbunătăţesc după ce în februarie a izbucnit o dispută tensionată, odată cu doborârea în SUA a unui presupus balon chinezesc de spionaj. Totuşi, Statele Unite au minimizat aşteptările în privinţa unor progrese semnificative după ce şeful diplomaţiei americane a avut miercuri o convorbire tensionată cu omologul chinez, relatează Reuters.
Vizita lui Antony Blinken la Beijing, săptămâna viitoare, este prima pe care un secretar de stat american o face în China în ultimii cinci ani. Diplomatul american cu rangul cel mai înalt urmează să se întâlnească cu ministrul de externe Qin Gang şi eventual cu preşedinte Xi Jinping, ca parte a unui efort de luni de zile pentru a redeschide liniile de comunicare între cele mai mari două economii ale lumii.
Miercuri, într-o convorbire telefonică premergătoare vizitei lui Blinken, ministrul chinez de externe Qin Gang a îndemnat însă Statele Unite să înceteze să se mai amestece în afacerile ţării sale şi să îi afecteze securitatea şi a spus că Washingtonul ar trebui să respecte preocupările de bază ale Beijingului, dacă vrea să oprească declinul relaţiilor dintre cele două superputeri, a transmis Ministerul chinez de Externe.
Oficialii americani au declarat că Blinken va face presiuni pentru a stabili canale de comunicare deschise, pentru că SUA vor să se asigure că rivalitatea cu chinezii nu se transformă în conflict.
FĂRĂ AŞTEPTĂRI PREA MARI
"Nu mergem la Beijing cu intenţia de a avea un fel de revelaţie sau transformare a modului în care tratăm unii cu alţii", a declarat reporterilor Daniel Kritenbrink, diplomatul Departamentului de Stat care se ocupă de Asia de Est. "Mergem la Beijing cu o abordare realistă, siguri pe noi şi cu o dorinţă sinceră de a ne gestiona rivalitatea în cel mai responsabil mod posibil", a spus el. Kritenbrink a declarat că se aşteaptă ca Blinken să "reitereze interesul constant al Americii pentru menţinerea păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan" şi să discute, de asemenea, despre situaţia din Ucraina.
Vizita îndelung amânată a lui Blinken are ca scop stabilizarea relaţiilor dintre cele mai mari două economii ale lumii şi între doi rivali strategici. Legăturile s-au deteriorat pe toate planurile şi au existat îngrijorări că s-ar putea ca într-o zi să se confrunte militar din cauza insulei Taiwan, pe care China o revendică ca fiind a sa,
Cele două părţi sunt, de asemenea, în dezacord în ceea ce priveşte comerţul, eforturile SUA de a pune piedici industriei de semiconductori din China şi problemele legate de drepturile omului figurând printre cele mai sensibile aspecte.
Blinken avea această vizită programată pentru luna februarie, dar şi-a amânat-o după ce un balon chinezesc de spionaj a survolat spaţiul aerian al SUA şi a fost doborât.
Blinken va deveni oficial guvernamental american cu rangul cel mai înalt care vizitează China de la preluarea mandatului de către preşedintele Joe Biden, în ianuarie 2021. Un obiectiv principal pentru Blinken vor fi discuţiile "sincere, directe şi constructive" cu China, a declarat Kritenbrink, care a avertizat însă cu privire la aşteptări prea ridicate. "Va exista o agendă substanţială şi productivă pe care o vom avea în faţa noastră, dar, din nou, obiectivul este să ne concentrăm pe aceste obiective de primă linie, nu neapărat să producem o listă lungă de rezultate", a spus el.
CE URMĂREŞTE WASHINGTONUL
Un aspect alarmant al legăturilor tensionate a fost reticenţa Beijingului de a avea un dialog deschis cu Washingtonul pe linie militară, în ciuda încercărilor repetate ale SUA de a avea această comunicare.
Coordonatorul pentru Indo-Pacific al Casei Albe, Kurt Campbell, a declarat, la rândul său, că Washingtonul este interesat în stabilirea unor mecanisme de comunicare în caz de criză pentru a reduce riscul de conflict. "Cred că secretarul Blinken va susţine cu tărie că aceste linii de comunicare sunt necesare. Ele reprezintă modul în care interacţionează armatele mature şi puternice, iar mizele sunt prea mari pentru a evita aceste linii de comunicare critice", a punctat el.
Blinken urmează să călătorească în China şi Marea Britanie între 16 şi 21 iunie, a precizat Departamentul de Stat. Presa de stat chineză a precizat că acesta urmează să viziteze China în perioada 18-19 iunie.
Vizitele oficialilor şi legislatorilor americani în Taiwan au amplificat tensiunile dintre SUA şi China. "De la începutul anului, relaţiile sino-americane s-au confruntat cu noi dificultăţi şi provocări, iar responsabilitatea este clară", i-a spus miercuri lui Antony Blinken ministrul chinez Qin Gang, potrivit MAE de la Beijing.Statele Unite ar trebui "să înceteze să se mai amestece în afacerile interne ale Chinei şi să nu mai afecteze suveranitatea, securitatea şi interesele de dezvoltare ale Chinei în numele concurenţei", a adăugat Qin.
Vizita lui Blinken la Beijing fusese iniţial convenită de preşedinţii Biden şi Xi în timpul unei întâlniri în Indonezia, anul trecut, dar a fost amânată după scandalul balonului de spionaj. În lunile care au trecut de atunci, cele două părţi s-au confruntat în legătură cu Taiwanul, Ucraina şi o serie de întâlniri periculoase între navele şi aeronavele lor militare Sâmbătă, Casa Albă a dezvăluit existenţa unui post de ascultare chinezesc în Cuba.
MINISTRUL BRITANIC DE EXTERNE, PE URMELE LUI BLINKEN?
Ministrul britanic de externe James Cleverly ar putea vizita China luna viitoare, potrivit unor persoane care au cunoştinţă despre aceste planuri, în timp ce cele două ţări încearcă să stabilizeze o relaţie turbulentă care a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.
Cleverly se află în discuţii pentru a vizita China spre sfârşitul lunii iulie, dar nimic nu a fost confirmat, potrivit surselor Reuters.
Întrebat dacă Cleverly ar accepta o invitaţie de a vizita China, un purtător de cuvânt al prim-ministrului Rishi Sunak a declarat: "Evident, nu vă aşteptaţi ca eu să speculez cu privire la viitoarele vizite ale miniştrilor. Este, desigur, treaba lui să se angajeze la nivel internaţional, dar Ministerul de Externe ar stabili acest lucru în mod normal. În termeni generali, poziţia noastră faţă de China este în conformitate cu cea a celor mai apropiaţi aliaţi ai noştri şi, desigur, ştiţi că secretarul de stat american Anthony Blinken se va deplasa la Beijing în zilele următoare".
Ministerul de Externe al Marii Britanii nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Publicaţia Politico a scris miercuri că Beijingul l-ar fi invitat oficial pe Cleverly să vină în vizită.
Orice vizită a lui Cleverly în China ar fi un semn de progres în încercările de îmbunătăţire a relaţiilor, după ce acesta a ţinut un discurs amplu în aprilie, care a fost cea mai clară încercare de a explica noua abordare a Marii Britanii faţă de cea de-a doua mare economie a lumii. Cleverly a declarat în discurs că Marea Britanie va încerca să se protejeze prin limitarea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale reprezentate de China, angajându-se în acelaşi timp la cooperare în domenii precum comerţul, investiţiile şi schimbările climatice.
Marea Britanie şi-a schimbat drastic abordarea faţă de China în ultimii opt ani, trecând de la a spune că vrea să fie cel mai mare susţinător al Chinei în Europa la a fi acum unul dintre cei mai aprigi critici ai acesteia. Rishi Sunak a declarat în primul său discurs de politică externă, la sfârşitul anului trecut, că aşa-numita "epocă de aur" a relaţiilor cu China care a existat sub conducerea fostului prim-ministru David Cameron s-a încheiat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.