În acest acord sunt stabilite şi principiile de funcţionare a coaliţiei de guvernare pentru perioada 2024 – 2028.
Astfel, activitatea coaliţiei este fundamentată pe buna colaborare, transparenţă şi responsabilitate şi îşi propune protejarea valorilor fundamentale ale democraţiei şi statului de drept.
De asemenea, coaliţia reconfirmă că parcursul pro-european şi euro-atlantic al României sunt elemente fundamentale ale programelor şi politicilor guvernamentale.
”Măsurile promovate de Coaliţie urmăresc asigurarea stabilităţii politice cu scopul creării şi menţinerii unui climat predictibil şi sustenabil pentru investiţii, pentru mediul de afaceri şi pentru partenerii externi.
Nevoile reale ale cetăţenilor şi ale economiei nu au ideologie politică, aşadar formaţiunile politice membre ale Coaliţiei se angajează să ducă o politică moderată şi echilibrată, prin alinierea la obiective comune, în ciuda unor diferenţe ideologice”, se arată în acordul politic.
Totodată, coaliţia precizează că programul de guvernare este bazat pe reforme şi investiţii. Acestea se referă la renaşterea industriei româneşti, prin promovarea unui model de creştere economică, bazat pe investiţii, scheme de ajutor de stat, garanţii şi reducerea birocraţiei, la patriotism economic, la independenţă energetică în domeniul gazelor naturale şi accelerarea tranziţiei către energie regenerabilă.
De asemenea, coaliţia îşi mai propune aderarea la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică;
protejarea şi creşterea puterii de cumpărare, concomitent cu reducerea sărăciei extreme; creşterea bugetului alocat sistemului naţional de învăţământ, concomitent cu creşterea performanţei şcolare.
Alte măsuri prevăzute în acordul politic se referă la sustenabilitatea şi rezilienţa sistemului de sănătate;
sprijin pentru familiile cu copii; sprijinirea proiectelor de cercetare ale celor mai performante organizaţii din România de drept public şi privat, în domenii precum inteligenţa artificială, securitatea cibernetică, tehnologiile cuantice, sistemele autonome, fizica laserilor plasmei şi radiaţiei, tratamentul unor patologii grave, schimbările climatice; digitalizarea, reforme pentru reducerea cheltuielilor şi stoparea risipei banului public.
Acordul încheiat, luni, mai precizează că încălcarea prevederilor de la cinci articole constituie un motiv de denunţare unilaterală a documentului.
Aceste articole se referă la faptul că Marcel Ciolacu este prim-ministrul susţinut de coaliţie, la structura guvernului şi la faptul că formaţiunile semnatare ale acordului vor asigura reprezentarea Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale în structurile guvernamentale, cu respectarea ponderii politice parlamentare în cadrul prezentei Coaliţii.
De asemenea, acordul prevede că formaţiunile membre ale Coaliţiei politice vor constitui o majoritate parlamentară şi se angajează să susţină învestirea Guvernului, dar şi că la alegerile prezidenţiale din 2025 candidatul unic al coaliţiei este Crin Antonescu.
Totodată, documentul precizează că ”niciun parlamentar, membru al partidelor şi formaţiunilor politice care fac parte din Coaliţie nu va semna, nu va susţine şi nu va vota o moţiune simplă îndreptată împotriva vreunui membru al Guvernului sau o moţiune de cenzură împotriva Guvernului”.
Şi încălcarea acestui articol poate duce la denunţarea unilaterală a acordului politic.
”Deciziile Coaliţiei sunt obligatorii pentru toate persoanele susţinute în funcţii publice de către aceasta. Revocarea acestor persoane poate avea loc după consultarea formaţiunii politice care a făcut propunerea. Deciziile Coaliţiei sunt publice, iar dezbaterile în cadrul mecanismelor de decizie ale Coaliţiei sunt confidenţiale până la adoptarea deciziilor”. se mai arată în document.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.