Secretarul de stat american Antony Blinken şi omologul său britanic David Lammy au sosit miercuri la Kiev pentru o serie de întâlniri cu oficiali guvernamentali de rang înalt, inclusiv cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care este gazda unui summit al Platformei Crimeea. Vizita comună a celor doi şefi ai diplomaţiilor din SUA şi Marea Britanie, două ţări care contribuie semnificativ la efortul de război al Ucrainei, intervine după ce, potrivit lui Blinken, preşedintele Joe Biden „nu exclude” ideea de a permite Kievului să folosească armamentul american cu rază lungă de acţiune pentru atacuri pe teritoriul Rusiei, mai ales după noile informaţii legate de ajutorul militar primit de Rusia din partea Iranului, incluzând rachete balistice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Blinken şi Lammy au ajuns în gara principală din Kiev miercuri dimineaţă devreme, având un program încărcat. Vizita vine într-un moment crucial al războiului, Kievul îndemnându-şi aliaţii să îi permită să lovească mai adânc în teritoriul rus cu arme occidentale. 

„Cred că este un moment critic pentru Ucraina în mijlocul a ceea ce este un sezon intens de lupte de toamnă, cu Rusia continuând să îşi intensifice agresiunea”, a declarat marţi Blinken la Londra, la o conferinţă de presă cu Lammy.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Înainte de a veni la Kiev, Blinken şi Lammy şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Rusia primeşte rachete balistice din Iran. „Furnizarea de rachete balistice de către Iran în sprijinul direct al războiului Rusiei împotriva Ucrainei este o ameninţare la adresa securităţii europene şi globale”, a declarat Blinken.

Preşedintele Joe Biden „nu exclude” posibilitatea de a permite Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu rachete americane cu rază lungă de acţiune, a declarat ulterior secretarul de stat american într-un interviu pentru Sky News. El a estimat că forţele lui Vladimir Putin vor folosi în Ucraina rachetele primite din Iran „probabil în câteva săptămâni”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut SUA şi altor aliaţi occidentali în repetate rânduri s0ă permită Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia, pentru a intensifica presiunea asupra Moscovei în vederea încetării războiului.

Blinken a fost întrebat la Sky News dacă preşedintele american ar putea lua în considerare posibilitatea de a permite o astfel de acţiune, în timp ce conflictul continuă. Secretarul de stat a declarat că de la declanşarea războiului, SUA s-au asigurat că Ucraina are „ceea ce are nevoie, atunci când are nevoie, pentru a fi eficientă în respingerea agresiunii ruseşti”. Dar el a adăugat că Washingtonul a trebuit să ia în considerare şi alţi factori, cum ar fi dacă forţele ucrainene pot utiliza „sistemele sofisticate” pe care le furnizează aliaţii occidentali şi dacă le pot menţine. El a precizat: „De toate aceste lucruri trebuie să se ţină cont în aceste decizii. Dar ceea ce pot să vă spun este că ne-am adaptat şi am ajustat fiecare pas de-a lungul drumului şi vom continua - deci nu excludem în acest stadiu”.

El a mai spus, vorbind despre Iran, că "(aprovizionarea Rusiei cu rachete) este exact calea opusă de a obţine ceea ce ei pretind că doresc”.

Joi, secretarul de stat american se va duce în Polonia pentru a discuta o serie de probleme bilaterale importante, inclusiv aprofundarea cooperării în domeniul apărării şi al energiei, precum şi activitatea celor două ţări în calitate de membri NATO pentru a sprijini apărarea Ucrainei, arată un comunicat al Departamentului de Stat.

Zelenski găzduieşte miercuri cel de-al patrulea summit al Platformei Crimeea, un format iniţiat în 2021, cu câteva luni înainte de izbucnirea războiului, care reuneşte state din vecinătate şi nu numai în căutarea soluţiilor pentru revenirea Crimeei la teritoriul Ucrainei, astfel că la Kiev vor sosi miercuri o serie de lideri. Preşedintele Lituaniei şi premierul Letoniei sunt şi ei la Kiev, iar premierul croat, Andrej Plenkovici, s-a întâlnit deja cu Zelenski.

Potrivit presei de la Chişinău, Republica Moldova va fi reprezentată de preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, care va susţine un discurs „în care se va referi la consecinţele agresiunii militare ruse asupra Ucrainei şi Republicii Moldova, dar şi la eforturile de a integra cele două ţări în marea familie europeană, de a contribui la climatul de pace şi la securitatea europeană”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.