Şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, care rămâne activ în ciuda faptului că a condus luna trecută o revoltă eşuată împotriva conducerii armatei ruse, a salutat lovitura de stat militară din Niger drept o veste bună şi a oferit serviciile luptătorilor săi pentru a face ordine în ţara africană. Aceste mişcări le-a făcut chiar sub nasul lui Putin, la Sankt Petersburg, oraşul lor natal, relatează Reuters şi Bloomberg, citând analişti care comentează ce se află în spatele acestei situaţii aparent paradoxale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un mesaj vocal atribuit lui Prigojin şi publicat pe canalul Telegram asociat Grupului Wagner, acesta nu a revendicat implicarea în lovitura de stat din Niger, dar a descris-o ca fiind un moment mult aşteptat de eliberare de sub „colonizatorii” occidentali şi pare să facă o ofertă: ca luptătorii săi să ajute la menţinerea ordinii.

"Ceea ce s-a întâmplat în Niger nu este nimic altceva decât lupta poporului cu colonizatorii săi. Cu colonizatorii care încearcă să le impună regulile lor de viaţă şi condiţiile lor şi să-i menţină în starea în care se afla Africa acum sute de ani", spune Prigojin în mesajul postat joi seara. "Astăzi acest lucru înseamnă efectiv câştigarea independenţei lor. Restul va depinde, fără îndoială, de cetăţenii Nigeriei şi de cât de eficientă va fi guvernarea, dar principalul lucru este acesta: au scăpat de colonizatori", continuă Prigojin.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Nu este clar cine se află la conducerea Nigerului după ce, miercuri seara, soldaţii au anunţat o lovitură de stat militară şi l-au reţinut pe preşedintele Mohamed Bazoum în palatul prezidenţial. Ţara, una dintre cele mai sărace din lume, dar care deţine şi unele dintre cele mai mari zăcăminte de uraniu, şi-a declarat independenţa deplină faţă de fostul conducător colonial, Franţa, în 1960.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat joi că ordinea constituţională din Niger ar trebui restabilită.

Însă mesajul vocal al lui Prigojin este mai recent indiciu că liderul Wagner şi oamenii săi rămân activi în Africa, unde încă mai au contracte de securitate în unele ţări precum Republica Centrafricană şi sunt dornici să se extindă.

În mesajul său vocal, Prigojin s-a lăudat cu presupusa eficienţă a lui Wagner în a ajuta naţiunile africane să se stabilizeze şi să se dezvolte, în ceea ce a sunat ca un discurs de promovare. "Mii de luptători Wagner sunt capabili să aducă ordinea şi să distrugă teroriştii şi să nu le permită acestora să facă rău populaţiilor locale din aceste state", a spus el.

PRIGOJIN, EXILAT ŞI NU PREA

Prigojin, în vârstă de 62 de ani, pare să se bucure în continuare de libertate de mişcare, în ciuda a ceea ce Kremlinul a declarat luna trecută că ar fi un acord post-revoltă în virtutea căruia Prigojin ar trebui să stea în Belarusul vecin, unde unii dintre oamenii săi au început deja să antreneze armata Minskului.

El a fost auzit într-o înregistrare video difuzată la începutul acestei luni în care le spunea oamenilor săi din Belarus că ar trebui să îşi adune forţele pentru o "nouă călătorie în Africa".

Au existat diverse apariţii ale lui Prigojin în Rusia de când a fost încheiat acordul post-rebeliune, iar Kremlinul a declarat că acesta a participat chiar la o întâlnire cu Putin, care anterior numise revolta eşuată "un pumn în spate".

Pe de altă parte, difuzarea mesajului vocal atribuit lui Prigojin a fost publicat în aceeaşi zi în care pe Telegram au mai fost publicate cel puţin două fotografii care pretind că îl arată pe Prigojin întâlnindu-se cu participanţi africani la summitul Rusia-Africa care se desfăşura la Sankt Petersburg şi la care participa şi Putin.

Reuters a verificat că locaţia prezentată într-una dintre fotografii este hotelul Trezzini Palace din Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Prigojin şi al lui Putin. Şnurul purtat de oficialul din Republica Centrafricană cu care Prigojin apare în fotografie se potriveşte cu cele oferite delegaţilor de la summit. Zâmbind şi purtând blugi albaştri şi un tricou polo alb, Prigojin pare relaxat în fotografii în timp ce pozează strângând mâinile delegaţilor.

Analiştii spun că apariţiile lui Prigojin arată faptul că firma sa militară privată (PMC) va continua să joace un rol în promovarea agendei de politică externă a Kremlinului în Africa. "Da, este o nebunie faptul că Prigojin s-a întors în Rusia - şi se pare că a fost de mai multe ori. Dar este, de asemenea, în concordanţă cu obiectivele atât ale lui Wagner, cât şi ale Rusiei, de a proiecta normalitatea şi de a face afaceri ca de obicei", a declarat Catrina Doxsee, expert la think tank-ul american CSIS. "Moscova va folosi probabil summitul pentru a-i asigura pe partenerii africani de angajamentul lor şi de continuitatea serviciilor PMC, în urma incertitudinii din ultima lună", a arătat ea.

BLOOMBERG: PRIGOJIN A FURAT LUMINA REFLECTOARELOR

Prezenţa lui Prigojin la Sankt Petersburg în timp ce Putin găzduia summitul Rusia-Africa a părut calculată, pentru a eclipsa evenimentul, scrie şi Bloomberg. După ce a condus ani de zile o "fabrică de troli" pe internet care a postat materiale online pentru a afecta adversarii Kremlinului, apariţia unei fotografii pe reţelele sociale cu Prigojin întâlnindu-se cu un oficial din Republica Centrafricană a distras atenţia de la orele de discuţii serioase dintre Putin şi liderii africani. De asemenea, s-a adăugat la controversa privind insurecţia pe care Putin a descris-o ca aducând Rusia în pragul unui "război civil". În ciuda gravităţii ameninţării, Prigojin a ieşit nevătămat din confruntare şi este ocupat cu dezvoltarea imperiului său de afaceri în Africa, arată Bloomberg.

Putin a ales să nu-l pedepsească pe Prigojin după revoltă, deoarece aceasta nu era îndreptată împotriva sa, ci împotriva ministrului apărării, Serghei Şoigu, au declarat pentru Bloomberg persoane familiare cu această chestiune. Preşedintele are în continuare nevoie de competenţele fondatorului Wagner în Africa, au spus persoanele respective.

Wagner are permisiunea de a păstra unele dintre operaţiunile sale extinse de pe continent, inclusiv în Republica Centrafricană, în ciuda răzvrătirii lui Prigojin, au declarat sursele.

În cele din urmă, "persoana care a avut cel mai mult de suferit în urma revoltei a fost Putin însuşi", a declarat Tatiana Stanovaya, cercetător senior la Centrul Carnegie pentru Rusia şi Eurasia. "El a creat un monstru care a scăpat de sub controlul său şi a speriat elitele. Toată lumea a văzut că Kremlinul a fost paralizat de indecizie şi că Prigojin a scăpat de orice pedeapsă reală. Mulţi se întreabă în prezent dacă Putin mai este liderul de care Rusia are nevoie în vremuri dificile", a arătat ea.

VEŞTI PROASTE PENTRU FRANŢA

Rusia îşi dispută influenţa în Africa cu SUA, Uniunea Europeană şi China. Armata de mii de mercenari a lui Wagner a oferit ani de zile Kremlinului un instrument cu costuri reduse pentru a exercita influenţă, făcând incursiuni în detrimentul SUA şi al fostei puteri coloniale Franţa.

"Putin este foarte inteligent că a rezolvat disputa cu Wagner", a declarat Serghei Markov, un consultant politic cu legături strânse cu Kremlinul, pe contul său de Telegram. "Trebuie să păstrăm cea mai eficientă armată din lume, astfel încât aceasta să devină mai puternică şi să lupte mai mult pentru Rusia. Dar în interiorul Rusiei va exista disciplină, bineînţeles", a comentat el.

Wagner are deja legături de securitate cu două foste colonii franceze - Republica Centrafricană şi Mali - în urma unor dispute care au dus la expulzarea forţelor franceze şi internaţionale care luptă împotriva jihadiştilor în regiunea Sahel. Acesta a purtat discuţii şi cu conducătorii militari din Burkina Faso, care au expulzat, de asemenea, trupele franceze, şi a trimis un mic contingent în Republica Democrată Congo pentru a oferi instruire şi asistenţă forţelor care luptă împotriva rebelilor, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Oficialii occidentali spun că evoluţiile din Niger sunt veşti foarte proaste pentru Franţa, deoarece preşedintele din Niger, Bazoum, era considerat un aliat cheie în cadrul unei grupări de cinci state din Sahel. Unul dintre ei a declarat că lovitura de stat nu a fost surprinzătoare, având în vedere fragilitatea generală a Nigerului şi a avertizat că lucrurile nu se mişcă în direcţia bună pentru Franţa nici în Gabon şi Senegal.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat vineri cu fermitate preluarea puterii de către militari în Niger şi a declarat că aceasta reprezintă o ameninţare pentru întreaga regiune. Franţa şi SUA menţin baze în Niger, care este un centru-cheie pentru eforturile internaţionale de combatere a jihadiştilor în Sahel.

"Rusia se aruncă imediat când e vorba de oportunităţi. E o mare victorie, dacă Nigerul îi devine client", subliniază Lou Osborn, analist la All Eyes on Wagner, un consorţiu care monitorizează mişcările Wagner folosind surse deschise.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.