Preşedinţii american Joe Biden şi rus Vladimir Putin au rămas pe poziţii, în pofida unui summit virtual de două ore în care au discutat despre o escaladare a crizei cauzate de către Rusia, care a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mesajul lui Biden a fost simplu în această întâlnire video cu Putin: o invadare din nou a Ucranei va conduce la sancţiuni dureroase, care vor cauza pagube răsunătoare economiei ruse.

Putin i-a spus, la rândul său, în mod direct şefului statului american, potrivit consilierului său în probleme de politică externă Iuri Uşakov, că ”trupele ruseşti se află pe teritoriul lor şi nu ameninţă pe nimeni”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În lipsa oricărui progres imediat în vederea unei calmări a tensiunilor în problema ucraineană, americanii subliniază necesitatea diplomaţiei şi dezescaladării şi ameninţă ruşii cu consecinţe economice dure ale unei eventuale incursiuni în Ucraina.

Biden ”i-a spus în mod direct preşedintelui Putin că dacă Rusia îşi continuă invazia Ucrainei, Statele Unite şi aliaţii lor europeni vor reacţiona prim măsuri economice puternice”, potrivit consilierului în probleme de securitate naţională al Casei Albe Jake Sullivan.

Potriivt lui Sullivan, Biden i-a spus lui Putin că America ”le va furniza material defensiv suplimentar ucraineenilor şi ne vom consolida aliaţii NATO de pe flancul de est prin capacităţi suplimentare ca reacţie faţă de o asemenea escaladare”.

Potriivt unor oficiali de la Casa Albă, Biden nu vrea să pună trupe americane în pericol pentru a apăra Ucraina.

Însă Sullivan subliniază că o eventuală consolidare a aliaţilor în regiune ar putea include desfăşurarea unor trupe americane suplimentare în state aliate în NATO din Europa de Est.

O invazie a Ucrainei de către Rusia va pune în pericol controversatul gazoduct Nord Stream 2 care leagă Rusia şi Germania, avertizează emisarul american de rang înalt Victoria Nuland.

În cazul unei invazii a Ucraiei de către Rusia, ”ne aşteptăm ca gazoductul să fie suspendat”, a declarat ea marţi într-o audiere în Comisia pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului american.

Uşakov a respins ameninţarea sancţiunilor, într-o conferinţă de presă în urma summitului Putin-Biden.

”În timp ce preşedintele american a vorbit despre posibile sancţiuni, preşedintele nostru a subliniat nevoile Rusiei”, a declarat el.

”Sancţiunile nu sunt un lucru nou, ele se află în vigoare de mult timp şi nu vor avea niciun efect”, a apreciat el.

Uşakov a catalogat videoconferinţa celor doi lideri drept ”canddă şi pragmatică” şi a dezvăluit că Putin şi Biden au glumit.

Ce doi preşeidnţi s-au întâlnit la marcarea a 80 de ani de la atacul japonez de la Pearl Harbor, un moment definitoriu, care a condus la intrarea Statelor Unite în al Doilea Război Mondial.

Ei s-au plâns cu privire la consecinţele războiului asupra propriilor familii, potrivit lui Uşakov.

Cu doar câteva ore înainte de acest summit virtual, Joe Biden şi Prima Doamnă Jill Biden au vizitat un memorial al războiului la Washington, într-o ceremonie solemnă.

Potrivit unei scurte trasmisii de la începutul summitului a telviziunii ruse de stat, Putin şi Biden s-au salutat amical.

”Bun venit, domnule preşedinte”, a declarat Putin, în spatele căruia se afla un steag rus şi în faţa căruia se afla un ecran pe care apărea Biden.

Sullivan a catalogat, la Casa Albă, summitul Biden-Putin drept o ”reuniune utilă”, care-i permite lui Biden să prezinte deschs poziţia Americii.

Însă pe măsură ce cei doi preşedinţi discutau, Ucraina îşi exprima îngrijorarea faţă de zecile de mii de militari ruşide la frontiera sa cu Rusia.

Oficiali ucraineni acuză Rusia de o escladare suplimentară a crizei - prin trimiterea unor tancuri şi lunetişti - în estul Ucrainei, devastat de război, cu scopul de provoca ”tiruri de ripostă” şi a servi drept pretext unei eventuale invazii.

Oficiali din cadrul serviciilor americane de spionaj nu au putut confirma aceste acuzaţii din surse independente, potrivit unui oficial din cadrul administraţeii americane, care a solicitat protecţia anonimatului.

Potrivit acestui oficial, Casa Albă şi-a exprimat îngrojorarea în contacte cu ruşi faţă de o ”recurgere la vechile strategii”, şi anume provocarea ucrainenilor.

Putin i-a cerut la începutul summitului lui Biden garanţii cu privire la faptul că NATO nu va primi niciodată Ucraina, o cerere respinsă de Statele Unite şi aliaţii săidin cadrul Alianţei.

Kremlinul a subliniat, într-un comunicat după summit, că NATO a ”făcut încercări periculoase să-şi extindă prezenţa pe teritoriul ucrainean şi şi-a extins potenţialul militar în apropierea frontierelor ruse”.

Pe de altă parte, Putin a propus o ridicare a tuturor restricăţiilor reciproce vizând misiunile diplomatice şi o normalizare a altor aspecte ale relaţiilor bilaterale, potrivit Kremlnului.

Sullivan a anunţat că cei doi liceri urmau să ceară personalului lor să continue negocieri în acest subiect.

Această reuniune - Biden în Sala de Criză (Situation Room) a Casei Albe, iar Putin la reşedinţa sa de la Soci - a fost una dintre cele mai importante reuniuni a preşedinţiei lui Biden, într-o perioadă periculoasă.

Conducători ai spionajului american au stabilit că Rusia a mutat 70.000 de militari în apropierea frontierei cu Ucraina şi că a efectuat pregătiri în vederea unei eventuale invazii la începutul lui 2022.

Potrivit lui Sullivan, Washingtonul crede că Putin nu a luat încă o decizie definitivă cu privire la invazia Ucrainei. Biden era vicepreşedintele lui Barack Obama, în 2014, când trupe ruse au invadat Peninsula ucraineană Crimeea,la marea Neagră, şi au anexat acest teritoriu.

Potrivit unor consilieri, anexarea Crimeei - unul dintre cele mai sumbre momente ale preşedinţiei lui Barack Obama pe scena internţaională - ocupă un rol mportant în actuala criză.

Oponenţii republicani ai lui Biden de la Washington consideră acest moment drept un test-cheie al leadershipului preşedintelui democrat pe scena globală.

Biden s-a angajat în campania sa electorală să reafirme leadershipul american, după politica extrenă “America First” a fostului preşedinte republican Donald Trump.

”Vă voi privi în ochi şi vă voi spune că preşedintele Biden l-a privit pe preşedintele Putin în ochi şi i-a spus azi că suntem pregătiţi să facem acum lucrurile pe care nu le-am făcut în 2014”, a declarat Sullivan presei după summitul virtual Biden-Putin.

Republicanii îl acuză pe Biden că este ineficient în oprirea marşului iranian către a deveni o putere nucleară şi că a făcut prea puţin împotriva unor lideri autocraţi ca chinez Xi Jinping sau rusul Vladimir Putin.

”Alţi autoritarişti de la Beijing şi Teheran se vor uita la felul cum răspunde lumea liberă”, a declarat în Senat liderul minorităţii republicane Mitch McConnell.

Însă a existat cel puţin un teren de înţelegere între Biden şi Putin în reuniunea de marţi.

Potrivit lui Sullivan, Biden şi Putin au purtat o ”discuţie bună” pe tema unor eforturi în vederea împiedicării Iranului să devină o putere nucleară şi au catalogat acest domeniu drept un domeniu în care Statele Unite şi Rusia pot coopera.

”Cu cât mai mult Iranul va da dovadă de o lipsă de seriozitate la masa negocierilor” cu atât va exista un sentiment de unitate între Statele Unite şi părţile la Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, inclusiv Rusia şi Uniunea Europeană (UE), a declarat consilierul american.

Biden a discutat marţi, a doua zi la rând, cu liderii Regatului Unit, Franţei, Germaniei şi Italiei în vederea unei coordonări a mesajelor şi unor eventuale sancţiuni.

El urmează să discute joi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.