Turcia a repatriat ilegal, în ultimele luni, sirieni în ţara lor de origine, măcinată de război, ceea ce subliniază pericolul transferului migranţilor din Europa la Ankara, în baza acordului semnat la începutul lunii trecute, a anunţat vineri organizaţia Amnesty International, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“În disperarea lor de a închide graniţele, liderii UE au ignorat conştient cel mai simplu lucru: Turcia nu este o ţară sigură pentru refugiaţii sirieni şi devine din ce în ce mai puţin sigură pe zi ce trece”, a declarat directorul Amnesty International pentru Europa şi Asia Centrală, John Dalhuisen.

Potrivit organizaţiei pentru drepturile omului, migranţii din provinciile din sudul Turciei au declarat că autorităţile au strâns şi au expulzat grupuri de câte circa 100 de sirieni – bărbaţi, femei şi copii – aproape în fiecare zi de la mijlocul lunii ianuarie până în prezent.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Majoritatea celor expulzaţi par să fie refugiaţi neînregistraţi, dar ONG-ul susţine că a descoperit şi cazuri de sirieni înregistraţi care au fost trimişi înapoi, dacă au fost prinşi fără documente asupra lor.

Mai mult, Amnesty acuză autorităţile turce că au încetinit procesul de înregistrare a sirienilor în provinciile din sudul ţării, de la graniţa cu Siria. Cei care nu sunt înregistraţi nu au acces la servicii de bază, precum asistenţa medicală şi educaţia.

“Repatrierile pe scară largă ale refugiaţilor sirieni, pe care le-am documentat, subliniază problemele fatale din acordul UE-Turcia. Este un acord care poate fi implementat numai de inimi de piatră, care încalcă flagrant legislaţia internaţională”, a subliniat Dalhuisen.

Ministerul turc de Externe a negat că sirienii ar fi repatriaţi împotriva voinţei lor. Turcia a păstrat o politică a “uşilor deschise” pentru migranţii sirieni în ultimii cinci ani şi a respectat cu stricteţe principiul de a nu trimite pe nimeni înapoi într-o ţară unde riscă persecuţii, a subliniat diplomaţia de la Ankara.

“În concordanţă cu legislaţia internaţională şi naţională, niciunul dintre sirienii care au cerut protecţie din partea ţării noastre nu a fost repatriat cu forţa”, a declarat un oficial din MAE turc pentru Reuters.  

În baza acordului dintre Bruxelles şi Ankara, intrat în vigoare la 20 martie, migranţii şi refugiaţii care ajung în Grecia riscă să fie trimişi înapoi în Turcia după ce sunt înregistraţi, iar eventualele lor cereri de azil sunt procesate. Extrădările vor începe la 4 aprilie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.