Ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, a cerut deschiderea unei anchete independente cu privire la jurnalistul Claas Relotius, de la Der Spiegel, care şi-a falsificat de mai mulţi ani articolele, relatează dw.com.
Grenell a precizat că dezvăluirile cu privire la Relotius “îngrijorează ambasada SUA, mai ales pentru că mai multe din aceste articole false erau referitoare la politicile SUA şi la anumite segmente ale poporului american”.
Ambasadorul a menţionat că le-a scris conducătorilor publicaţiei Der Spiegel, cerându-le “o anchetă independentă şi transparentă”.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Der Spiegel a publicat o scrisoare semnată de redactorul şef adjunct Dirk Kurbjuweit, ca răspuns la solicitarea lui Grenell: “Le cerem iertare tuturor cetăţenilor americani care au fost insultaţi şi denigraţi prin materialele respective. Ne pare foarte rău. Nu ar fi trebuit să se întâmple aşa ceva. Totuşi, aş vrea să vă contrazic într-o privinţă. Atunci când îl criticăm pe preşedintele american, acest lucru nu reprezintă o atitudine părtinitoare antiamericană, ci doar o critică a politicilor celui care este în prezent în funcţie la Casa Albă. Sunt total conştient că Germania are să le mulţumească Statelor Unite pentru multe lucruri. Der Spiegel nu are o atitudine instituţională împotriva SUA. Aţi sugerat că şi în alte rânduri au existat ştiri incorecte despre ţara dumneavoastră. Vă rog să ne informaţi cu privire la aceste cazuri şi le vom analiza corespunzător”.
Revista germană Der Spiegel a dezvăluit miercuri că unul dintre jurnaliştii săi, premiat în mai multe rânduri, îşi falsifică de mai mulţi ani articolele.
Claas Relotius, în vârstă de 35 de ani, a primit la începutul lui decembrie premiul ”Reporterul anului”, pentru un articol despre tineri sirieni care s-ar afla la originea războiului civil ce a izbucnit în 2011.
El şi-a dat duminica trecută demisia de la săptămânal - unul dintre titlurile de referinţă în Germania.
Confruntat cu acuzaţii ale altui jurnalist, cu care a lucrat la un subict la frontiera Mexicului cu Statele Unite, el a recunoscut, până la urmă, că a inventat declaraţii şi scene la care nu a asistat vreodată.
În total, cel puţin 14 articole ar fi fost falsificate - inclusiv unul despre un yemenit care ar fi petrecut 14 ani fără motiv la Închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay (Cuba) şi altul despre Colin Kaerpernick, un jucător de fotbal american care îngenunchea în timpul intonării imnului american, în semn de protest faţă de ingelaităţi rasiale. Relotius pretindea că i-a intervievat pe părinţii lui Kaerpernick.
Într-un lung articol despre acest scandal, redacţia Der Spiegel s-a declarat ”şocată” după falsificări ”la scară mare”.
Jurnalistul, care a lucrat mai întâi ca jurnalist independent pentru Der Spiegel şi alte publicaţii, a intrat în redacţia săptămânalului de la Hamburg în urmă cu un an şi jumătate.
Potrivit Der Spiegel, aproape 60 dintre articolele sale au fost publicate în revista tipărită pe hârtie sau pe site.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.