”Care e problema palestinienilor să capituleze?”, se întreabă ambasadorul israelian la ONU într-un articol publicat în ediţia de luni a cotidianului american The New York Times, cu o zi înaintea conferinţei de pace şi dezvoltare economică palestiniană organizată de către Statele Unite şi Bahrain la Manama, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Capitularea înseamnă recunoaşterea faptului că, într-o luptă, a continua să te ridici este mai scump decât să te predai”, dă asigurări Danny Danon, denunţând ”poziţia absurdă” adoptată în opinia sa de către Saeb Erakat, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea palestinei (OLP).

”Statele Unite nu au aneantizat popoarele german şi japonez după capitularea lor în al Doilea Război Mondial, ci, din contră, le-au ajutat” să devină ”superputeri economice mondiale”, scrie Danny Danon.

În ceea ce priveşte Egiptul, înfrânt în războaiele împotriva Israelului din 1948 şi 1973, el a ”renunţat la ideea că putea mătura Israelul din regiune”, apreciază el, şi a devenit, în urma semnării tratatului de pace israeliano-egiptan din 1979, un ”beneficiar privelgiat al ajutorului străin şi militar american”.

”Domnul Erakat adoptă poziţia inversă - negocierea cu Israelul este mai costisitoare pentru poporul palstinian decât măsurile politice şi economice implementate în prezent de către Autoritatea Palestiniană”, subliniază ambasadorul israelian la ONU.

Autoritatea Palestiniană (AP) boicotează reuniunea din Bahrain, la care participă, în schimb, puteri regionale de la Golful Persic - Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite - şi în cursul căreia Statele Unite urmează să-şi prezinte partea economică a planului de pace în Orientul Mijlociu.

Washingtonul speră ca investiţii în valoare de 50 de miliarde de dolari să le fie promise palestinienilor în Bahrain.

În susţinerea tezei sale, Danny Danon prezintă o reprezentare politică palestiniană ”scindată poate iremediabil” între ”organizaţia teroristă” Hamas în Fâşia Gaza şi o Autoritate Palestiniană în Cisiordania care, în opinia sa, este ”atât de coruptă” încât ar fi pierdut încrederea a 90% dintre locuitori.

”Şomajul afectează peste 30% dintre palestinieni, dintre care peste 50% în (Fâşia) Gaza”, continuă Danny Danon, care conchide că ”dată fiind situaţia dramatică, este evident că poporul palestinian are nevoie de altă cale”.

Însă, îşi exprimă regretul diplomatul, ”domnul Erakat şi conducerea palestiniană păstrează aceeaşi direcţie şi refuză termenul «capitulare». Acţionând astfel, ei dezvăluie adevărul jenant despre identitatea naţională palestiniană: ea este motivată nu de edificarea unei vieţi mai bune pentru populaţia sa, ci de distrugerea Israelului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.