Turcia l-a convocat miercuri pe ambasadorul american la Ankara, în semn de protest faţă de recunoaşterea ”genocidului armean” de către Camera Reprezentanţilor Statelor Unite, au anunţat oficiali turci, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ambasadorul David Satterfield a fost convocat la sediul Ministerului turc de Externe în legătură cu ”decizia lipsită de fundament juridic sau istoric luată de Camera Reprezentanţilor”, au declarat aceşti oficiali.

Această convocare este legată, de asemenea, de adoptarea, marţi, de către Camera Reprezentanţilor a unui proiect de lege care prevede sancţionarea unor conducători turci în legătură cu ofenisiva din Siria.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Rezoluţia - cu caracter neconstrângător - adoptată cu o majoritate zdrobitoare de Camera Reprezentanţilor îndeamnă la ”comemorarea genocidului armean”, la ”respingerea tentativelor (...) de asociere a Guvernului american negării genocidului armean” şi la educarea cu privire la aceste fapte.

Genocidul armean este recunoscut de aproximativ 30 de ţări şi de comunitatea istoricilor. Potrivit unor estimări, între 1,2 şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Războii Mondial de trupele Imperiului Otoman, aliat atunci al Germaniei şi Austro-Ungariei.

Însă Turcia refuză folosirea termenului ”genocid”, evocând masacre reciproce, pe fondul războiului civil şi foametei care s-au soldat cu sute de mii de morţi în ambele tabere.

Ministerul turc de Externe a reacţionat imediat, în noaptea de marţi spre miercuri, şi a ”condamnat ferm” un ”act politic lipsit de sens”, care are drept ”singuri destinatari lobbyul american şi grupările anti-turce”.

Recunoaşterea ”genocidului” şi adoptarea proiectului de lege privind sancţiuni legate de ofensiva din Siria intervine în contextul în care relaţiile între Washington şi Ankara, aliaţi în NATO, traversează o nouă zonă de turbulenţe puternice. 

Operaţiunea declanşată de Turcia la 9 octombirie în nord-estul Siriei împotriva Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), o miliţie kurdă siriană susţinută de Statele Unite, a provocat un val de condamnări în clasa politică americană, până în tabăra republicană a locatarului Casei Albe, ai cărei aleşi au ameninţat să impună cele mai ”infernale” sancţiuni Turciei şi conducătorilor turci.

Preşedintele american Donald Trump, care mai întâi a dat undă verde prin anunţarea retragerii trupelor americane desfăşurate în această zonă, a impus apoi sancţiuni Turciei, însă le-a ridicat în urma unui acord încheiat de Washington cu Ankara în vederea opririi ofensivei, în schimbul retragerii forţelor kurde de la frontiera turco-siriană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.