Camera Reprezentanţilor Statelor Unite a recunoscut în mod oficial ”genocidul armean”, într-un vot simbolic fără precedent care a provocat furia Turciei, în contextul în care relaţiile americano-turce sunt supuse deja unor încercări dure, relatează AFP.
Este pentru prima oară când o asemenea rezoluţie este adoptată în sesiune plenară a unei Camere a Congresului de la Washington.
Îndemnând la ”comemorarea genocidului armean”, la ”respingerea tentativelor (...) de asociere a Guvernului american negării genocidului armean” şi la educarea cu privire la aceste fapte, acest text cu caracter neconstrângător a fost adoptat marţi cu o majoritate zdrobitoare de 405 din 435 de voturi, într-o rară unitate între democraţi şi republicani, şi cu doar 11 voturi ”împotrivă”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Rezultatul votului a fost primit cu aplauze în hemicilu.
Turcia a reacţionat imediat, prin vocea Ministerului său de Externe şi a ”condamnat ferm” un ”act politic lipsit de sens”, care are drept ”singuri destinatari lobbyul american şi grupările anti-turce”.
La rândul său, premierul armean Nikol Paşinian a ”salutat votul istoric al Congresului american care recunoaşte genocidul armean”, apreciind că această rezoluţie ”este un pas îndrăzneţ către adevărul şi dreptatea istorice care oferă o alinare milioanelor de urmaşi ai supravieţuitorilor genocidului armean”, a scris el pe Twitter.
El şi-a exprimat de asemenea ”admiraţia faţă de generaţiile de armeni şi americani de origine armeană, al căror activism dezinteresat şi perseverenţă au fost motorul şi inspitaţia din spatele votului istoric de astăzi”. ”#Să nu se mai întâmple niciodată!”, a scris Paşinian.
Genocidul armean este recunoscut de aproximativ 30 de ţări şi de comunitatea istoricilor. Potrivit unor estimări, între 1,2 şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Războii Mondial de trupele Imperiului Otoman, aliat atunci al Germaniei şi Austro-Ungariei.
Însă Turcia refuză folosirea termenului ”genocid”, evocând masacre reciproce, pe fondul războiului civil şi foametei care s-au soldat cu sute de mii de morţi în ambele tabere.
”Prea adesea, în mod tragic, realitatea acestei crime abominabile a fost negată. Astăzi noi spunem clar, în acest hemiciclu, pentru ca să se graveze în marmura analelor Congresului, actele barbare comise împotriva poporului armean constituie un genocid”, a lansat preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi.
Starul american de reality-show Kim Kardashian a îndemnat, marţi dimineaţa (ora locală), pe Twitter, Congresul ”să treacă la fapte”. Potrivit unor estimări, între 500.000 şi 1,5 milioane de americani au, la fel ca ea origini armene.
SANCŢIONAREA ANKAREI
În aprilie 2017, la puţin timp după ce s-a instalat la Casa Albă, Donald Trump a catalogat masacrarea armenilor în 1915 drept ”una dintre cele mai rele atrocităţi în masă din secolul al XX-lea”. În pofida faptului căs-a abţinut să folosească termenul ”genocid”, Ankara şi-a exprimat atunci furia, denunţând ”dezinformarea” şi ”definiţiile rele” ale preşedintelui american.
Înainte să fie reales în 2008, predecesorul său Barack Obama s-a angajat să recunoască genocidul, însă nu a mai folosit niciodată acest cuvânt în cele două mandate prezidenţiale.
Acest vot intervine de Ziua Naţională a Turciei, în contextul în care relaţiile între Washington şi Ankara, aliaţi în NATO, traversează o nouă zonă de turbulenţe puternice. Preşedintele Trump a lăsat calea deschisă unei ofensive turce în Siria împotriva combatanţilor kurzi, cu toate acestea aliaţii Statelor Unite, retrăgând forţele americane din nordul Siriei la începutul lui octombrie.
Această decizie a provocat un val de condamnări în clasa politică americană, până în tabăra republicană a locatarului Casei Albe, ai cărei aleşi au ameninţat să impună cele mai ”infernale” sancţiuni Turciei şi conducătorilor turci.
În faţa acestor presiuni, Guvernul american a anunţat la rândul său măsuri punitive, mai modeste, după care le-a ridicat în urma unui armistiţiu negociat cu Ankara.
În urma votului recunoaşterii genocidului armean, Camera Reprezentanţilor a adoptat, marţi seara - cu o cvasiunanimitate - un text care prevede sancţiuni vizând conducători turci în legătură cu ofensiva turcă în Siria şi o bancă turcă.
Însă acest proiect de lege este necesar să fie adoptat de Senat pentru a deveni lege şi a intra în vigoare.
Or după ce au fost împotriva deciziilor preşedintelui Donald Trump, senatorii republicani, care deţin controlul în Camera superioară a Congresului, şi-au pus criticile în surdină, în urma armistiţiului şi anunţării morţii, într-un raid american, a liderului grupării jihadiste Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.